Cum se juca sefa ATI de la Spitalul Pantelimon cu viata pacientilor. Medic anestezist: "Facea o economie nejustificata la sondele de aspiratie"

Cum se juca sefa ATI de la Spitalul Pantelimon cu viata pacientilor. Medic anestezist:

"Toata lumea aspira pe sonda traheala cu o sonda de aspiratie dupa care aspira in gura dupa care o arunca. In ceea ce priveste sondele mici, de aspiratie, ele sunt introduse in sondele de intubatie si sunt folosite o singura data, sunt de unica folosinta. Ce spun reprezentantii pacientilor La randul sau, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), a explicat pentru "Adevarul" ca cele mai multe nereguli au fost depistate de reprezentantii pacientilor la Spitalul Sfantul Pantelimon chiar pe sectia de Terapie Intensiva.

acum 95 luni (10 Jun 2016)

"Toata lumea aspira pe sonda traheala cu o sonda de aspiratie dupa care aspira in gura dupa care o arunca.

Nereguile i-au scandalizat nu doar pe reprezentantii pacientilor, care au demarat o ancheta proprie in spital, ci si pe colegii de breasla ai doctoritei din Capitala. Spre exemplu, Carmen Pantis, coordonatorul programului de transplant din Bihor si medic anestezist la Spitalul Judetean din Oradea critica dur sfaturile pe care medicul de la Spitalul Pantelimon le dadea colegilor.

Dupa folosire, sondele se arunca

"Greseala acelei doctorite este ca facea o economie nejustificata la sondele de aspiratie. Dupa folosire, ele se arunca", a explicat, pentru "Adevarul, medicul anestezist Carmen Pantis de la Spitalul Judetean Bihor, care a explicat si cum se utilizeaza acele sonde de aspiratie.

"Sondele de intubatie oro-traheale se arunca si ele dupa aceasta perioada, fiind pline de secretii. In ceea ce priveste sondele mici, de aspiratie, ele sunt introduse in sondele de intubatie si sunt folosite o singura data, sunt de unica folosinta.

Conform acesteia, problemele apar atunci cand sondele de aspiratie nu sunt aruncate, sunt puse intr-un flacon cu ser si sunt introduse, din nou, in cavitatea bucala a pacientului. "Spre exemplu, daca vine o asistenta, care nu e spalata corect pe maini sau nu are manusa schimbata si lucreza cu aceeasi sonda, e risc de infectie nosocomiala", a mai spus medicul anestezist.

Pacientul risca sa faca infectii nosocomiale

In ceea ce priveste evolutia pacientului si ea poate fi ingreunata de aceasta lipsa de respectare a procedurilor. "S-ar putea ca pacientul sa aiba o evolutie foarte buna dar sa coste foarte mult spitalul prin faptul ca suprainfectandu-se si dezvoltand o infectie nosocomiala pacientul primeste antibiotice mult mai scumpe decat cele cu care a fost tratat pana in momentul respectiv", a adaugat medi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro