Cum se folosesc cojile de ceapa drept colorant natural pentru ouale de Paste

Cum se folosesc cojile de ceapa drept colorant natural pentru ouale de Paste

Bunicile noastre, insa, pe vremea lor nu aveau astfel de posibilitati, iar cea mai la indemana vopsea era cea obtinuta in urma fierberii cojilor de ceapa. Astazi, cu toate ca gasim oua gata colorate in magazin sau vopsele care se aplica pe ou fara sa mai aiba nevoie de fierbere, cei care doresc sa foloseasca acest colorant natural au posibilitatea sa deseneze pe oua inainte de vopsire cu creioane de ceara, diferite forme, obtinand in final oua vopsite cu simt artistic.

acum 84 luni (13 Apr 2017)

Bunicile noastre, insa, pe vremea lor nu aveau astfel de posibilitati, iar cea mai la indemana vopsea era cea obtinuta in urma fierberii cojilor de ceapa. "Adunam cojile de ceapa cand gateam si cu doua-trei saptamani inainte de Paste si le strangeam intr-o punga. Joia Mare era ziua in care ne ocupam de rositul oualor", spun Tanti Ileana, o baimareanca de 83 de ani.

"Cand erau copiii mici aveam deja vopsele de la magazin, dar parca cele vopsite cu coji de ceapa aveau un farmec aparte", mai spune batrana. "Fierbeam cojile de ceapa in apa, insa trebuia sa fie multe, cam teri-patru maini de coji de ceapa, rosie era de preferat, pentru ca dadeau o nunata mai frumoasa. Dar foloseam si cojile de ceapa obisnuita si le fieream bine, cam 20 de minute, cu o lingura de otet", incepe tanti Ileana.

Ouale erau lasate la fiert in apa colorata circa 15-20 de minute, iar daca nu erau suficient de colorate, mai aerau, apoi, lasate sa stea in apa colorata pana la obtinerea nuantei dorite. Dupa ce erau scoase si lasate sa se raceasca si s se usuce, gospodinele foloseau o bucata de slanina cu care le dadeau un luciu aparte. "Pastram un ciorap de dama care s-a rupt si nu-l mai puteam folosi, spalat foarte bine si in el puneam cate un ou, pe care fixam cate o frunza din gradina. Flori sau frunze, important era sa aiba forme cat mai interesante, iar fetele mele aveau o imaginatie foarte bogata, realizau diferite forme din frunze pe care le fixau pe ou si apoi le puneau in ciorapul de dama", mai povesteste batrana.

Astazi, cu toate ca gasim oua gata colorate in magazin sau vopsele care se aplica pe ou fara sa mai aiba nevoie de fierbere, cei care doresc sa foloseasca acest colorant natural au posibilitatea sa deseneze pe oua inainte de vopsire cu creioane de ceara, diferite forme, obtinand in final oua vopsite cu simt artistic.

De asemenea, varza rosie mai ofera un bun colorant pentru ouale de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro