A inceput Festivalul Cascavelei de la Valea Doftanei. Turistii pot afla retetele secrete, conoscute doar de batranii din zona

A inceput Festivalul Cascavelei de la Valea Doftanei. Turistii pot afla retetele secrete, conoscute doar de batranii din zona

Pastrama de oaie, costita afumata sau carnatii din carne de oaie, la mare cautare la Festivalul de la Valea Doftanei FOTO Diana Frincu Poate tocmai ca procesul de preparare al cascavelei este atat de complicat si de durata explica si pretul deloc mic pentru un kilogram din acest produs, intre 25 si 30 de lei, in functie de producator si de cantitatea pe care doriti sa o cumparati.

acum 80 luni (8 Sep 2017)

Cei care vor sa guste un produs unic in tara, care pana nu demult concura cu pachetul de Kent sau cu cel de cafea Alvorada, atunci cand era vorba sa deschidem usa unui medic renumit, sunt asteptati in acest sfartit la saptamana la Valea Doftanei, o comuna aflata la 25 de kilometri de Campina.

Din pacate secretul retetei il detin doar familiile de ciobani din Valea, pe care il transmit din generatie in generatie si putini sunt cei care accepta sa dezvaluie in detaliu care sunt etapele de preparare a cascavelei.

Lidia Seler, producator de cascavea din Valea Doftanei, dezvaluie o parte dintre secretele prepararii acestui produs unic FOTO Diana Frincu

"Fiecare gospodarie din Valea Doftanei are reteta proprie, pe care o transmite din mosi stramosi. Se folosesc cam 12 litri de lapte pentru un kilogram de cascavea, iar totul se prepara la foc de lemne, pe soba. In lapte se pune cheagul, apoi se lasa la tihna cam o jumatate de ora, dupa care se strange, il lasam la dospit cu putin zer cam 12 ore, in functie de temperatura de afara, dupa care il punem in apa fiarta cu sare, il oparim asa cum spunem noi.

Pastrama de oaie, costita afumata sau carnatii din carne de oaie, la mare cautare la Festivalul de la Valea Doftanei FOTO Diana Frincu

Poate tocmai ca procesul de preparare al cascavelei este atat de complicat si de durata explica si pretul deloc mic pentru un kilogram din acest produs, intre 25 si 30 de lei, in functie de producator si de cantitatea pe care doriti sa o cumparati.

Din acest an, la festivalul de la Valea Doftanei au inceput sa apara si gospodari care au adus si alte produse autentice, specifice zonei.

Ciobanii din zona Bran-Moeciu au o reteta de cascavea cu totul diferita de cea de la Valea Doftanei FOTO Diana Frincu

Evident, ca la orice festival, in fiecare seara sunt organizate ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro