Ziua Universala a iei: 2.000 de Sanziene deschid sarbatoarea "fracului romanesc"

Ziua Universala a iei: 2.000 de Sanziene deschid sarbatoarea

Mii de femei imbracate in camasi romanesti si-au anuntat prezenta la hora care va deschide, la Sibiu, cele trei zile de sarbatoare ale Zilei Universale a Iei.

acum 63 luni (24 Jun 2016)

Mii de femei imbracate in camasi romanesti si-au anuntat prezenta la hora care va deschide, la Sibiu, cele trei zile de sarbatoare ale Zilei Universale a Iei. O sarbatoare despre haina care leaga romanii de culturile lumii.

In 2013, Andreea Tanasescu punea bazele comunitatii on-line "La Blouse Roumaine", initiativa care a determinat acum 10.000 de romance sa inceapa a-si coase singure propria ie. De la Sibiu, Andreea Ciortea a imbratisat rapid initiativa. "Ne plimbam prin viata uitand de cele mai multe ori cine suntem si de unde am plecat. Cand porti o ie, ti se lumineaza fata", spune Andreea Ciortea, care a pus bazele Comunitatii Ia Sibiu, alaturi de reprezentantii Complexului National Muzeal Astra. Din Piata Mica a Sibiului, o hora a sanzienelor la care siau anuntat prezenta 2.000 de femei va deschide ziua dedicata iei. Dupa hora, sarbatoarea se muta in Muzeul in aer liber, unde pot fi admirate cele 920 de ii reprezentative pentru tot spatiul romanesc. Vor fi conferinte despre istoria si simbolurile iei, despre conservarea acesteia, dar si un targ cu obiecte traditionale. ... Citeste intreg articolul pe evz.ro