Ziua mondiala a textilei romanesti. Ia este celebrata pe tot mapamondul, dar statul roman o ignora

Ziua mondiala a textilei romanesti. Ia este celebrata pe tot mapamondul, dar statul roman o ignora

De Sanziene, de la ora 12, MTR invita la un atelier de impletit coronite (la care participantii sa rugati sa aduca flori de camp), o expozitie si povesti despre plantele de leac. Intre 23 si 25 iunie, muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului reuneste 20 ateliere mestesugaresti, ateliere educationale, targ de ii si obiecte traditionale, plimbari in ie cu cele mai cochete biciclete, prezentari de ii, momente folclorice si un concert pe scena de pe lac sustinut de Mike Godoroja & Blue Spirit. Un semn ascuns este "cusut" in lucrare La Blouse Roumaine, schitele unei picturi celebre care a facut ia romaneasca vestita in toata lumea O celebra creatoare de moda, acuzata ca a copiat in detaliu o ie romaneasca pentru noua ei colectie: "Acorda creditul meritat pentru sursa de inspiratie" FOTO Romanii, chemati sa sustina Ziua Perfectiunii, in amintirea celui mai frumos moment de la Olimpiada: 10-le perfect, triumful Nadiei de la Montreal

acum 48 luni (23 Jun 2017)

La 24 iunie, odata cu Sanzienele si Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, romanii de pe tot globul celebreaza Ziua Universala a Iei. Sarbatoarea a fost creata de comunitatea La Blouse Roumaine in 2013. Statul roman nu a intreprins deocamdata nimic pentru recunoasterea acestei sarbatori, care a depasit de la prima editie granitele tarii.

De fapt, 24 iunie 2017 vine fara ca Romania sa aiba o Lege a Mestesugurilor care sa incurajeze artizanii populari care lucreaza obiecte traditionale.

"Guvernul a dat aviz negativ proiectului de Lege a Mestesugarilor discutat la un moment dat, pentru ca in acea forma era mai degraba daunatoare mestesugarilor", a declarat pentru "Adevarul" Cristian Pelivan, purtatorul de cuvant al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale. El a anuntat ca ministrul Ionut Vulpescu se intalneste vineri cu promotorii La Blouse Roumaine pentru reluarea demersurilor de sustinere a patrimoniului textil si in special a iei ca brand de tara.

Daca ar fi fost protejat legal acest patrimoniu imaterial, cu siguranta ca designerii lumii nu si-ar fi alcatuit colectiile furand piese de vestimentatie din costumul popular romanesc. Asa a facut Tory Burch si celebrul Dior, care au copiat integral modele de haine: un suman romanesc din colectia Muzeului Metropolitan din New York (Burch) si un cojoc binsenesc din Tara Beiusului (Dior). La presiunea lor, pe mediile online si la magazinele/sediul casei de moda, Tory Burch a retras descrierea prin care isi insusea piesa de patrimoniu romanesc, mentionand ca este de inspiratie romaneasca.

Fata din Dobrogea, de Sanziene Sursa Facebook La Blouse Roumaine Credit foto Lili Sumanaru

In semn de sarbatoare, romanii, dar si prieteni din alte culture ale lumii, sunt chemati sa se imbrace in ie, camasi traditionale sau sa poarte orice element din costumul lor popular. "Vrem ca Romania sa sustina artizanii locali,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro