Ziua Mondiala a Diabetului: 10% din romani cred ca boala este contagioasa si 79% ca apare ca urmare a consumului exagerat de dulciuri

Ziua Mondiala a Diabetului: 10% din romani cred ca boala este contagioasa si 79% ca apare ca urmare a consumului exagerat de dulciuri

Potrivit aceleiasi surse, 40% din pacientii cu diabet care au fost cuprinsi in studiu au fost diagnosticati si cu probleme de vedere, iae 37% cu probleme cardiace. Prevalenta diabetului in Romania este de 10,3% in randul persoanelor cu varste de peste 18 ani, ceea ce inseamna ca 1,8 milioane de romani au diabet, dublu fata de numarul persoanelor inregistrate cu aceasta afectiune, 57% din persoanele diagnosticat cu diabet zaharat sunt barbati, noteaza agerpres.ro.

acum 59 luni (14 Nov 2016)

Potrivit aceleiasi surse, 40% din pacientii cu diabet care au fost cuprinsi in studiu au fost diagnosticati si cu probleme de vedere, iae 37% cu probleme cardiace.

Prevalenta diabetului in Romania este de 10,3% in randul persoanelor cu varste de peste 18 ani, ceea ce inseamna ca 1,8 milioane de romani au diabet, dublu fata de numarul persoanelor inregistrate cu aceasta afectiune, 57% din persoanele diagnosticat cu diabet zaharat sunt barbati, noteaza agerpres.ro.

Dintre repondentii care au fost diagnosticati cu diabet de catre un medic, 64,4% au varste de 60 de ani si peste.

56,4% din persoanele intervievate considera ca diabetul poate fi vindecat, opinia fiind impartasita de 40,1% din pacientii diagnosticati cu diabet care au participat la studiu.

36,8% din pacientii cu diabet intervievati considera ca afectiunea lor este mai putin grava decat obezitatea, iar 40,6% din pacientii cu diabet apreciaza afectiunea lor ca fiind mai putin grava decat bolile cardiace. De asemenea, sedentarismul este admis ca factor de risc de catre 75,7% din respondenti.

Potrivit studiului, 71,6% din pacientii cu diabet nu au mers in ultimele 12 luni deloc la neurolog, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog.

Doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticati cu diabet declara ca tin dieta si un procent mult mai mic, 56,7% spun ca fac exercitii fizice, mai releva acelasi studiu.

Pacientii cu diabet se confrunta cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decat persoanele care nu sufera de diabet. Complicatiile cardiovasculare sunt principala cauza de deces si dizabilitati in randul persoanelor cu diabet: 50% din persoanele cu diabet mor din cauza unor afectiuni cardiovasculare.

Studiul InoMed-IMAS a fost realizat in perioada 27 octombrie -- 9 noiembrie pe un esantion reprezentant... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro