Ziua Limbii Romane. Academicianul Eugen Simion: "Limba si pamantul, astea ne tin, astea ne identifica, asta e istoria noastra"

Ziua Limbii Romane. Academicianul Eugen Simion:

In Italia, a exemplificat ministrul, sunt inscrisi in sistemul de invatamant national peste 750.000 de romani, iar dintre ei reusesc doar intre 8000 si 20.000 sa aiba o ora de limba romana ca optional "Suntem in fata unui fenomen istoric in care diaspora emergenta, comunitatile istorice ale Romaniei sunt in continua dezvoltare, si dincolo de aspectele demografice si sociale, trebuie sa realizam ca limba romana iesita din arealul ei de formare moderna si de evolutie moderna, este astazi in fata unor incercari extraordinare", a spus ministrul romanilor de pretutindeni.

acum 27 luni (31 Aug 2017)

Ministrul Andreea Pastirnac a initiat dezbaterea din convingerea ca avem din ce in ce mai multa nevoie de vocile lingvistilor, scriitorilor, academicienilor si profesorilor de limba romana.

Ea a oferite niste date, explicand ca numai in Uniunea Europeana, intr-o comunitate emergenta, lucreaza in prezent peste patru milioane de romani. In Italia, a exemplificat ministrul, sunt inscrisi in sistemul de invatamant national peste 750.000 de romani, iar dintre ei reusesc doar intre 8000 si 20.000 sa aiba o ora de limba romana ca optional

"Suntem in fata unui fenomen istoric in care diaspora emergenta, comunitatile istorice ale Romaniei sunt in continua dezvoltare, si dincolo de aspectele demografice si sociale, trebuie sa realizam ca limba romana iesita din arealul ei de formare moderna si de evolutie moderna, este astazi in fata unor incercari extraordinare", a spus ministrul romanilor de pretutindeni.

"Cand vreau sa ma simt bine...vin si privesc acest tablou al lui Ienachita care este magnetic, stimulant, extraordinar", a spus Simion. O nevoie dubla a academiei

Academicianul a vorbit despre o nevoie dubla: aceea de a-i lasa pe cei inaintati in varsta, "cei care stiu carte", sa isi finalizeze proiectele, respectiv nevoia de tineri pe care cei dintai sa ii formeze.

"Vrem sa tinem niste specialisti in varsta pentru ca ei stiu carte. Noi nu putem sa ne face dictionarele noastre fara oamenii astia. ne pregatim sa scoatem editia a doua din dictionarul general al literaturii romane", a mai spus Simion. As vrea sa ii comunic direct primului-ministru-am auzit ca este un om dintr-o bucata, dar eu nu ajung sa vorbesc cu el- dar va rog pe dumnevoastra... Sa nu ne faca raul asta! Sa ne lase si pe noi sa gandim putin. Noi trebui sa ramanem o natiune culturala. Nu este vorba de nationalism, de ce spun unii. Este vorba pur si simplu sa fii un roman european, sa iti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro