Ziua in care s-au nascut doi lideri care au schimbat soarta Romaniei: Regele Carol I al Romaniei si Adolf Hitler

Va aduc o inima cinstita, intentiuni pure, o vointa ferma de a face binele, un devotament fara margini pentru noua mea patrie si acel respect neclintit fata de legi, pe care le-am luat de la stramosii mei. Si alti membri ai familiei regale sunt nascuti la aceeasi data: sora reginei Maria, nefericita in amor Beatrice de Saxa-Coburg-Gotha, 20 aprilie (1884), precum si actualul sef al Casei de Hohenzollern-Sigmaringen, printul Karl Friedrich - 20 aprilie (1952). Initiativa acestei intalniri apartinea ministrului de Externe al Romaniei, care, dorind sa profite de entuziasmul provocat de caderea Odesei, a crezut ca va putea smulge Germaniei o promisiune privind retrocedarea Ardealului de Nord dupa razboi. La pranzul intim din apartamentul Cancelarului de la Reich, Hitler si Regina au mancat cruditati vegetale, in vreme ce Goring a oferit lui Mihai regimul sau, oferindu-i halci de biftecuri la gratar. La plecare, Hitler, zambaret si destul de manierat, i-a condus pana la iesire pe Mihai si Elena, intrebandu-i de durata sederii lor la Florenta si strangandu-le amabil mainile.

acum 47 luni (20 Apr 2016)

Regele Carol I al Romaniei pare ca nu are nimic in comun cu dictatorul Adolf Hitler. Desi sunt de facturi diferite, situati la poli opusi privind influenta lor asupra popoarelor, cei doi lideri germanici din istoria lumii au in comun un detaliu aparte: sunt nascuti in aceeasi zi, 20 aprilie. O data pe care Romania n-o poate uita niciodata, pentru soarta ei a fost influentata decisiv si dramatic de cei doi conducatori.

Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a venit pe lume intr-o familie princiara din Prusia, la 20 aprilie 1839. Nascut in castelul secular de la Sigmaringen, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen a primit o educatie aleasa, urmand o cariera militara. Tanarul principe avea 27 ani cand a intrat in Romania, pe calea apei, la data de 8 mai 1866, dinspre Bazias, pe la Turnu-Severin, asemenea imparatului Traian. Cu o identitate falsa de elvetian (Karl Hettingen, pentru a evita conflictul cu habsburgii), Karl von Hohenzollern-Sigmaringen isi continua drumul pe Dunare tot cu vaporul, spre Giurgiu, ca doua zile mai tarziu sa ajunga in Bucuresti, capitala unde a fost investit ca domnitor sub titulatura de "Carol I al Romaniei". Avea sa stea la carma tarii 48 ani, cea mai lunga perioada din istoria nationala, ca domnitor al Principatelor Unite Romane si primul rege al Romaniei, fiind monarhul sub care Romania si-a cucerit independenta de stat si a intrat pe drumul modernizarii. Ideea este dezvoltata de scriitorul-bibliograf Emanoil Bucuta, in 1939: "Intamplarile istoriei (...) au vrut ca intaiul nostru Domnitor, intemeietor de noua dinastie, sa ne vie de pe apa. Ni-l trimitea Dunarea, de la izvoarele ei, ca un dar unui popor care din mosi stramosi se trezise si-si facuse pentru toate timpurile asezare aici, pe valea delaguri. El avea menirea sa faca din Romania o tara de apa. El ne-a dat o Dunare nationala si un tarm de Mare. Omul venit de pe apa stiuse sa le afle si sa le cucereasca". Va aduc o inima ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro