Ziua in care romii au devenit liberi in Moldova: domnitorul Sturdza le-a oferit aceleasi drepturi ca si moldovenilor

Ziua in care romii au devenit liberi in Moldova: domnitorul Sturdza le-a oferit aceleasi drepturi ca si moldovenilor

"Tiganul are o statura mijlocie, este slab si nicicand gras la trup, capul lui este bine proportionat, fata lui joasa, lata si de culoarea bronzului, nasul lui e mai ridicat decat la europeni, gura e cam mare, grumazul scurt si tare, bratele sunt scurte, parul capului este cret si negru ca pana corbului, are ochii ca scanteia de sclipitori si, de regula, de culoare neagra, dar, cateodata, suri sau albastri, dinti albi ca zapada si sanatosi. Atat fetele cat si nevestele poarta la gat salbe pretioase de monede vechi de argint si de aur in valoare de mai multi galbeni.

acum 87 luni (16 Feb 2017)

La inceputul secolului al V-lea, romii au migrat din nord-vestul Indiei catre Persia, Asia mediteraneana si Imperiul Bizantin.

Primul act in care este semnalata prezenta romilor in Moldova provine de la data de 2 august 1414, cand domnitorul moldovean Alexandru cel Bun i-a daruit boierului Toader Pitic trei sate.

"Un sat la Cobala, unde este casa lui, unde a fost Veris Stanislav, iar alt sat la gura Jeravatului, unde cade in Barlad, anume unde au fost cneji Lie si Tiganestii, iar al treilea sat pe Barlad unde este alta casa a lui, unde sunt cneji Tamas si Ivan", se arata in Documenta Romaniae Historica, A.

In Evul Mediu, romii erau sclavi, moldovenii mostenind institutia robiei de la tatari, care obisnuiau sa-si transforme prizonierii de razboi in scalvi.

Romii din Moldova proveneau in principal de la sud de Dunare, dupa ce traversau Tara Romaneasca.

In "Cartea romaneasca de invatatura", prima culegere de legi din Moldova realizata in anul 1646, se arata ca romul rob este obligat sa-si ajute stapanul, care la randul sau putea sa-l bata pe sclav cu batul sau biciul atunci cand gresea, avand insa interdictia de a-i omori.

La data de 28 mai 1634, nevasta unui boier moldovean a fost omorata pentru ca a sugrumat cu mainile ei copiii unei familii de romi.

Domnitorul moldovean Mihail Strudza a propus la data de 31 ianuarie 1844 o lege conform careia romii ce apartineau de biserici si manastiri sa fie eliberati. La vremea respectiva, populatia roma reprezenta undeva la 8% din cea a Moldovei, care in anul 1859 se ridica la 1.463.927 de locuitori.

"Tiganul are o statura mijlocie, este slab si nicicand gras la trup, capul lui este bine proportionat, fata lui joasa, lata si de culoarea bronzului, nasul lui e mai ridicat decat la europeni, gura e cam mare, grumazul scurt si tare, bratele sunt scur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro