Ziua in care Europa pe care o stim va inceta sa mai existe. Planurile despre crearea unei Uniuni Europene cu "cercuri concentrice" | ANALIZA

Pe 25 martie, Europa va aniversa 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, documentul constitutiv al UE, actul de nastere al unui proiect geopolitic de amploare, al carui scop principal a fost sa previna un nou razboi catastrofal pe teritoriul Batranului Continent. Inseamna ca un nucleu de 7-8 tari dezvoltate, dintre cele care au stat la baza crearii UE, vor dezvolta propriile mecanisme de accelerare a integrarii, iar celelalte tari membre vor fi silite sa tina pasul, sau sa se decupleze de facto de la proiectul european. La Bruxelles se vorbeste de patru-cinci "directii alternative de cooperare la nivelul celor 27 de state."In opinia celor care sustin crearea Euro-nucleului, aceste masuri ar avea rolul de a consolida unitatea statelor-membre si a crea modalitati "alternative" de cooperare.

acum 47 luni (28 Feb 2017)

Pe 25 martie, Europa va aniversa 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, documentul constitutiv al UE, actul de nastere al unui proiect geopolitic de amploare, al carui scop principal a fost sa previna un nou razboi catastrofal pe teritoriul Batranului Continent.

Principalele declaratii ale lui Jean-Claude Juncker (foto):

* "Mai vrem sa avansam impreuna in formatul de 28 de tari membre? Ori ar trebui ca cei care vor sa avanseze mai rapid sa o poata face fara a-i deranja pe altii, creand o constructie mai structurata, deschisa tuturor!?" (Sursa: Cotidianul "La Libre Belgique", care a relalat despre o intalnire a lui Juncker cu studentii Universitatii catolice francofone Louvain-la-Neuve (UCL)

* "A venit momentul in care nu ne mai imaginam ca am putea face toti aceleasi lucruri impreuna. Voi face propuneri in acest sens zilele urmatoare" (Declaratie facuta in cadrul conferintei pe tema "Europa: o viziune a viitorului)

* "Cei care sunt de acord pentru a face cat mai multe lucruri impreuna trebuie sa stabileasca ce este esential de facut, indiferent ca sunt 15 sau 28. Iar aceste lucruri pot varia de la un domeniu la altul- aparare, politici economice si altele". Inseamna ca un nucleu de 7-8 tari dezvoltate, dintre cele care au stat la baza crearii UE, vor dezvolta propriile mecanisme de accelerare a integrarii, iar celelalte tari membre vor fi silite sa tina pasul, sau sa se decupleze de facto de la proiectul european. La Bruxelles se vorbeste de patru-cinci "directii alternative de cooperare la nivelul celor 27 de state."In opinia celor care sustin crearea Euro-nucleului, aceste masuri ar avea rolul de a consolida unitatea statelor-membre si a crea modalitati "alternative" de cooperare. Altii cred ca riscul este daca nu se aplica aceasta idee, daca esuam in aprofundarea integrarii", a explicat un inalt ofocial european, citat de Reuters.

Acest mecanism este impachetat pentru opinia publica europeana drept o solutie ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro