Ziua in care comedia a plans. Doi actori uriasi ai scenei romanesti, Stefan Banica si Jean Constantin, comemorati azi

Ziua in care comedia a plans. Doi actori uriasi ai scenei romanesti, Stefan Banica si Jean Constantin, comemorati azi

Primul era fiul unui lautar, Dragan Constandache Banica, care s-a mutat de la Bucuresti in orasul de pe malul Borcei, cautat de boema Capitalei. A cantat in corul de copii de la radio, a jucat in spectacole de teatru pentru scolari, iar talentul l-a purtat la Institutul de Teatru din Bucuresti, pe care l-a absolvit la clasa profesorului Alexandru Finti. Talentul sau innascut, pofta de viata si priza la public l-au dus pe scena de amatori, ca membru al unei brigazi artistice formate din muncitori din Portul Constanta. "Cand i-a fost adresata invitatia a spus ca vine la spectacol, insa ne-a rugat sa-l lasam sa intre pe scena imediat ce soseste pentru ca nu se simtea prea bine si nu putea sa astepte", a declarat atunci Aura Petcu, unul dintre organizatorii spectacolului de la Adamclisi.

acum 96 luni (26 May 2016)

Primul era fiul unui lautar, Dragan Constandache Banica, care s-a mutat de la Bucuresti in orasul de pe malul Borcei, cautat de boema Capitalei. Pe numele sau intreg Stefan Constantin Banica, viitorul actor a manifestat de mic inclinatii artistice. A cantat in corul de copii de la radio, a jucat in spectacole de teatru pentru scolari, iar talentul l-a purtat la Institutul de Teatru din Bucuresti, pe care l-a absolvit la clasa profesorului Alexandru Finti. Mai tarziu avea sa spuna ca motto in cariera i-a devenit un crez invatat de la Finti: "Masura si fixare".

A fost rapid indragit de public, odata cu aparitia sa pe scena teatrelor Giulesti sau Bulandra. Firea sa joviala, zambetul larg, usurinta cu care se facea placut si buna-dispozitie pe care o transmitea publicului l-au transformat intr-unul dintre actorii preferati ai publicului - pe scena, pe micul sau pe marele ecran. Varful de cariera televizata l-a inregistrat in perioada cat a format un cuplu artistic cu actrita Stela Popescu, despre care publicului ii placea sa creada ca sunt un cuplu si in viata reala.

In realitate, Stefan Banica a fost casatorit cu ziarista Sanda Liteanu, cu care a avut primul fiu - Stefan jr., care i-a calcat pe urme, ca actor si cantaret. Iulia a fost un om extraordinar, avea mare grija de mine si stia intotdeauna sa-mi ridice moralul atunci cand dadeam dovada de slabiciuni. Dar nici n-as suporta sa ies la pensie, asa ca l-am rugat pe doctorul Pompiliu Badescu, sa ma lase sa joc macar o data pe saptamana. Voi incepe din toamna repetitiile la un musical al unui tanar regizor si, ca de obicei, am raspuns deja prezent la solicitarile Televiziunii.

Si actorul ar mai fi suferit o grea pierdere, daca inima sa n-ar fi incetat sa bata la 26 mai 1995, la varsta de 61 ani. In 2001, cel de-al doilea fiu al sau, Alexandru Silviu, a murit la numai 25 ani, intr-un accident de masina, in Bucuresti.

Dup... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro