Ziua de 4 martie 1977, in memoria unui participant la actiunile de salvare: "Era apocaliptic, ceva de nedescris, ceva ce lasa cosmaruri toata viata"

Ziua de 4 martie 1977, in memoria unui participant la actiunile de salvare:

Maria, o baimareanca de aproape 70 de ani, era atunci internata la Spitalul Judetean din Baia Mare, la sectia Ginecologie, unde usa sectiei era dublata de o usa din gratii, inchise cu un lacat. Zeci de avorturi spontane Femeia, pe atunci in varsta de 27 de ani, se afla internata la spital, la etajul VI, unde era Ginecologia, in urma unui avort spontan. Maramuresean, participant la misiunile de salvare O alta istorisire vine din partea unui maramuresen, Iacob Oniga, care a participat la actiunile de salvare in urma cutremurului, aflandu-se la acea data la Scoala Militara de Ofiteri de la Baneasa.

acum 78 luni (4 Mar 2018)

La 4 martie 1977, Romania era lovita de cel mai grav dezastru natural, din secolul al XX-lea. Cu epicentru in Muntii Vrancei, cele mai insemnate pagube au fost in zona de sud a tarii, Bucurestiul fiind cel mai puternic lovit. Chiar daca pagubele din Baia Mare nu au fost comparabile cu cele din Bucuresi, baimarenii isi mai aduc aminte de momentele de groaza traite atunci.

Maria, o baimareanca de aproape 70 de ani, era atunci internata la Spitalul Judetean din Baia Mare, la sectia Ginecologie, unde usa sectiei era dublata de o usa din gratii, inchise cu un lacat. Ea a luat un scaun si a spart sticla din usa, dar intre timp, cineva a venit cu cheia de la lacat si a deschis.

Zeci de avorturi spontane

Femeia, pe atunci in varsta de 27 de ani, se afla internata la spital, la etajul VI, unde era Ginecologia, in urma unui avort spontan. Din ce-si aminteste baimareanca, foarte multe dintre cele cu risc de avort au pierdut sarcina in acea noapte. M-a trimis sa-i aduc cafea de la etajul II si toata noaptea a facut chiuretaje. Foarte multe dintre cele care aveau risc iminent de avort au pierdut sarcina din cauza traumei, a spaimei", povesteste ea. "Imi amintesc de o femeie insarcinata care a plecat atunci, noaptea, intr-o camasa de noapte subtire si in slapi, pana la Meda (un cartier din apropiere, n.r.), unde locuia verisoara ei. Mai tarziu s-a intors la spital si ne-a povestit ca s-a trezit in fata blocului verisoarei ei si si-a dat seama ca ea locuieste la etajul X si ca ar fi mai in siguranta la spital decat acolo.

Pe de alta parte, legaturile telefonice interurbane au fost intererupte, iar unul din medici, disperat ca nu stia nimic de cei doi copii ai lui aflati la studii in Iasi, o ruga insistent sa il ajute. "Sotul meu lucra in politie si credea ca ar putea avea o alta posibilitate sa ia legatura cu Iasiul, sa afle ceva de copiii lui.

Maramuresean, particip... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro