Ziua Brancusi: astazi se implinesc 141 de ani de la nasterea marelui sculptor. "Trebuia sa-mi caut calea mea. Am ajuns la simplitate"

Ziua Brancusi: astazi se implinesc 141 de ani de la nasterea marelui sculptor.

Va prezentam cateva dintre acestea: De pilda, 141 de ani de la nasterea sculptorului vor fi sarbatoriti de ICR atat la Bucuresti cat si la reprezentantele ICR din Budapesta, Chisinau, New York, Paris si Viena prin conferinte, expozitii de fotografie, spectacole de teatru si proiectii de filme dedicate creatiei marelui sculptor roman. Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti prezinta in perioada 19-26 februarie 2017 o selectie de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalarii Coloanei Infinitului la Targu-Jiu si pe de alta parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brancusi care, in unele imagini, apare alaturi de sculpturile sale. Luni, 20 februarie, va avea loc expozitia documentara "Constantin Brancusi la Craiova", urmata de o sesiune de comunicare cu aceeasi tema, iar marti se va desfasura, la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", spectacolul "Infinitul Brancusi", de Valeriu Butulescu, sustinut de actorii Teatrului Dramatic "I.

acum 91 luni (19 Feb 2017)

Constantin Brancusi s-a nascut in Hobita, un mic sat din comuna Pestisani, judetul Gorj, la poalele Carpatilor, fiind al cincilea copil al Mariei si al lui Radu Nicolae Brancusi. Amintindu-si de copilarie si de locurile in care a crescut, artistul avea sa marturiseasca, intr-o intalnire cu Petre Tutea, de la Paris, din 1933: "Pe atunci viata era frumoasa si armonioasa. Totul trecea linistit de la un anotimp la altul. Si stiti de ce s-au schimbat lucrurile?

Ca orice copil de taran din acele vremuri, a fost nevoit sa aiba tot felul de munci marunte, lasand departe, pentru o vreme, interesul pentru scoala. De la 7 ani lucreaza ca pastor, avand grija mai intai de turma familiei, apoi lucrand pentru altii, in Muntii Carpati. Aici, invata sa sculpteze in lemn, o arta populara la moda in Romania rurala a acelor ani, folosita pentru a produce linguri, picioare de pat, butoaie de branza si fatade de case, toate impodobite cu gravuri. La 9 ani, Brancusi pleaca la Targu Jiu, in Oltenia, pentru a cauta de lucru. Peste numai doi ani, pleaca din nou, de data aceasta la Slatina, unde se angajeaza ca argat la un bacan din localitate. Urmeaza alte locuri de munca, printre care cea dintr-o carciuma din Craiova, unde Brancusi ramane cativa ani. In tot acest timp, isi pastreaza gustul pentru lucrul in lemn si se implica in proiecte de sculptura elaborate. Performantele sale atrag atentia unui industrias care, in 1894, il aduce la Scoala de Arte si Meserii din Craiova. Paris, vremuri grele "Am inventat chiar spalatul paharelor cu rapiditate"

Dupa ce a terminat Scoala de Arte si Meserii in Craiova in 1898, a plecat la Bucuresti unde a absolvit Scoala de Belle Arte in 1902. Astfel, bustul lui Vitellius obtine "mentiune onorabila", Cap al lui Laocoon din 1900 obtine medalia de bronz, Studiu din 1901 castiga medalia de argint. Intre 1900 si 1902 realizeaza Ecorseu, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc, lucrare careia i se ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro