Zika, un mit spulberat: pesticidele sunt de vina

Zika, un mit spulberat: pesticidele sunt de vina

Legatura intre raspandirea virusului Zika si cresterea ratei de nou-nascuti cu microcefalie, adica bebelusi ce se nasc cu un cap anormal de mic si sunt predispusi la tulburari neurologice, a fost facuta de Ministerul brazilian al Sanatatii, relateaza Sputnik.

acum 96 luni (16 Feb 2016)

Legatura intre raspandirea virusului Zika si cresterea ratei de nou-nascuti cu microcefalie, adica bebelusi ce se nasc cu un cap anormal de mic si sunt predispusi la tulburari neurologice, a fost facuta de Ministerul brazilian al Sanatatii, relateaza Sputnik. In realitate, scriu medicii de la PCST, epidemia de microcefalie este cauzata de un larvicid toxic introdus in sistemul de alimentare cu apa din Brazilia. Produsul chimic, Pyriproxyfen, a fost folosit in 2014 in cadrul unui program implementat de Guvernul federal brazilian pentru eradicarea tantarilor purtatori de boli.

De exemplu, Ministerul brazilian al Sanatatii a introdus Pyriproxyfen in rezervoare din statul Pernambuco, in estul Braziliei, o regiune de proliferare a tantarilor Aedes aegypti, cunoscuti ca purtatori de virusul Zika.

Potrivit Washington Post, dupa examinarea a 732 din cele 4.180 de cazuri de microcefalie inregistrate pana in ianuarie s-a constatat ca putin peste jumatate dintre acestea sunt legate de virusul Zika.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recomandat de asemenea sa nu fie facuta nicio legatura intre raspandirea virusului Zika si epidemia de microcefalie.

Pyriproxyfen, un inhibitor de crestere al larvelor de tantari, este produs de Sumitomo Chemical, o companie japoneza partenera cu gigantul agrochimic american Monsanto.

Insa Ministerul brazilian al Sanatatii a respins posibilitatea ca un pesticid sa fie responsabil de cresterea cazurilor de microcefalie. "Nu exista nici un studiu epidemiologic care sa dovedeasca o legatura intre utilizarea Pyriproxyfen-ului si microcefalie", a precizat ministerul, citat de agentia DPA. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro