Zidul, Occidentul si eternitatea: Bariera mentala si fizica este tot acolo. Nimeni nu a daramat-o

Zidul, Occidentul si eternitatea: Bariera mentala si fizica este tot acolo. Nimeni nu a daramat-o

> In fine, parintii mei ziceau mereu ca trebuie sa economisim bani pentru a putea iesi in strainatate, si este drept ca astfel inca inainte de a implini 18 ani vazusem cam tot ce era dincolo de Zidul nostru imaginar. Stiind ca pentru romani Occidentul incepea de indata ce intrai in Ungaria, iar el se cuantifica destul de simplist: Occident insemna autostrazi, benzina fara apa, salam unguresc, bomboane la discretie, creme de branza...muzee fantastice, gen Pergamon...Asa am ajuns sa vad Dresda, Postdam, Gorlitz, Berlinul de Est cu toata pletora sa de muzee antice.

acum 111 luni (7 Dec 2014)

>

In fine, parintii mei ziceau mereu ca trebuie sa economisim bani pentru a putea iesi in strainatate, si este drept ca astfel inca inainte de a implini 18 ani vazusem cam tot ce era dincolo de Zidul nostru imaginar. Stiind ca pentru romani Occidentul incepea de indata ce intrai in Ungaria, iar el se cuantifica destul de simplist: Occident insemna autostrazi, benzina fara apa, salam unguresc, bomboane la discretie, creme de branza...muzee fantastice, gen Pergamon...Asa am ajuns sa vad Dresda, Postdam, Gorlitz, Berlinul de Est cu toata pletora sa de muzee antice. Cel spre care priveau, asemeni unor zombi, cu jind si neputinciosi, toti turistii veniti din Est, cu Dacii sau Trabanturi, cu corturi si butelii de gaz in portbagaj.

A doua oara cand am ajuns la Berlin, in iarna lui 2010, am tras la un hotel: Kastanienhof, Berlinul de Est, la doi pasi de Zid. Ningea salbatic, ca in Romania, si pentru parizianul care nu iese la munte, caci nu are masina si nici nu stie sa schieze, a fost ceva magic. "Trebuie sa vizitati ce a ramas din Zid, e aproape", ne spune receptionista hotelului cu alura de bloc (pe dinafara, caci interiorul era excelent de bine intretinut). "Dar am vrea sa mergem in Berlinul de Vest, sa luam masa, Puteti sa ne recomandati ceva? Dar de ce sa va recomand ceva in Vest cand aveti aici in Est o multime de restaurante unde sa mancati?" Acum, cand toate aceste amintiri revin aduse de departe, realizez ca de fapt Zidul nu a fost daramat cu adevarat.

Zidul real, cel imaginar de fapt, cel care a existat de fapt, ca o bariera mentala si fizica, este tot acolo. Nimeni nu este interesat de fapt de el.

Ma intorc acum la cealalta bariera, invocata din ce in ce mai des in contextul relatiilor moldo-romane, cele doua tari care se afla de-o parte si de alta a Prutului ca cele doua Germanii despartite de un Zid. Nu ma pot impiedica sa gandesc ca situatia este similara: nu serveste la nimic sa intre Moldova in Uniunea Europeana, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro