Zidul din minte: cand am impuscat un presedinte, am crezut si noi ca am daramat "Zidul"

Pe cat de greu e ca Romania sa mentina (daca o face?) limba romana in comunitatile romanesti din Moldova, Transnistria, Serbia etc., pe atat de usor va fi - dupa semne recente ale guvernarii de acum - sa "acomodam" rusa la noi acasa. Cata vreme liderii politici romani, de acum sau de ieri, nu comunica simplu romanilor ce urmeza sa faca pentru cetatenii romani si de ce asta e bine pentru toti, increderea, speranta in mai bine se vor lasa asteptate. Cand inundatiile nenorocesc pe cei pe care vrei sa ii unesti, si tu esti safe in barca trasa de altii, nu mai e nimic de spus.

acum 81 luni (9 Nov 2014)

>

Stiti cati au murit pentru ca au vrut sa treaca peste? Lista celor omorati in cursul incercarii de a trece peste Zid cuprinde cert 136 de nume, dar se pare ca au fost mai multi. Intre ei si un copil de un an. Reziduuri (toxice) ale neincrederii, fantasme ale trecutului au reaparut dupa 1989 si reapar si astazi in spatiul public al tarii care, dupa ce a insangerat Europa cu doua razboaie mondiale, este acum motorul economic al continentului. Problema redegistilor a fost, insa, una cu mai multe fatete: erau obisnuiti cu standarde de viata mai scazute decat refegistii, incadrarea lor pe piata muncii a determinat nemultumiri, competitia social-economica a fost mai mare. Acomodarea "celor de dincolo" (de Zid) in spatiul reunificat german a reprezentat, intr-un fel, o alta trauma. Erau priviti "altfel".Asa cum noxele trecutului comunist nu dispar cu una cu doua nici astazi in Europa Centrala si de Est, tot astfel ideea de a reuni pe cei de-acelasi neam isi face foarte greu loc. Si noi suntem priviti "altfel", la 25 de ani dupa ce am impuscat un presedinte. Curente de opinie, simili-politice indica dorinta de reunire a Romaniei cu Moldova, dar, la 25 de ani dupa, scenariul e mai dificil. Caci Federatia Rusa pune deja in opera un alt scenariu de reunificare mult mai complex si mai primejdios pentru lumea libera. El se bazeaza pe zidul din minte al celor care nu-i lasa pe ceilalti sa treaca dincolo, un zid care ghetoizeaza, din nou, prin recurs la forta si la reactivarea fantasmelor trecutului.

Razboi hibrid, convoaie cu "ajutoare", declaratii insolente, toate indica un curs al lucrurilor care, pe model chinezesc, vor permite, posibil, readucerea limbii ruse in scolile romanesti si a centrelor culturale de profil. Pe cat de greu e ca Romania sa mentina (daca o face?) limba romana in comunitatile romanesti din Moldova, Transnistria, Serbia etc., pe atat de usor va fi - dupa semne recente ale guvernarii de acum - sa "acomodam" rusa la noi acasa. Una e s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro