Zidul Berlinului - sau ce ar trebui sa invatam din reunificarea Germaniei

> In noaptea de 12 spre 13 august 1961, militia si armata est-germana au inchis linia de demarcatie, incepand ridicarea zidului. Ansamblul de aparare este impresionant: mii de mine, 148 km de gard, 194 de turnuri de observatie, 177 km de drumuri luminate zi si noapte.

acum 99 luni (9 Nov 2014)

>

In noaptea de 12 spre 13 august 1961, militia si armata est-germana au inchis linia de demarcatie, incepand ridicarea zidului. Implicatiile diplomatice au fost semnificative: "zidul rusinii" devine frontiera de stat, iar fostul sector sovietic al Berlinului capitala Republicii Democrate Germane.

Imaginea zidului - lung de 155 km - este dominata de un perete de beton de 3,60 metri inaltime. Ansamblul de aparare este impresionant: mii de mine, 148 km de gard, 194 de turnuri de observatie, 177 km de drumuri luminate zi si noapte.

Din punct de vedere strict militar, zidul a fost absurd ca fortificatie defensiva. E doar o modalitate de incarcerare a propriilor cetateni. Vointa de a fugi alimenteaza o imaginatie demna de lumea filmului: tuneluri, treceri cu aerostatul, fortarea cu un camion blindat si multe altele.

In seara de 9 noiembrie 1989, sub presiunea unor gigantice manifestatii in RDG, anuntul inopinat facut la radio de seful guvernului ca frontiera ar putea fi trecuta fara pasaport a provocat o navala generala. Dupa semnarea, in mai 1990, a tratatelor de uniune economica si monetara dintre RFG si RDG, reunificarea devine efectiva pe 3 octombrie 1990 si Berlinul redevine capitala Germaniei reunificate. Distrugerea oficiala a zidului a inceput la 13 iunie 1990 si s-a incheiat la 30 noiembrie 1990, lasand intacte sase segmente comemorative. Regimurile comuniste, impuse prin coercitie, s-au prabusit ca un castel din carti de joc cand pilonii puterii s-au fisurat.

Pentru romani, reintregirea tarii prin unirea cu Basarabia ramane inca doar o speranta, la 25 de ani de la caderea zidului. Dar am convingerea ca avem nevoie de o Romanie mult mai evoluata: economic, social, institutional. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro