Zi decisiva pentru pacientii cu hepatita C. Beneficiile tratamentului fara interferon

Zi decisiva pentru pacientii cu hepatita C. Beneficiile tratamentului fara interferon

> Cu 90 de zile in urma, la inceputul verii, intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si mai multe companii farmaceutice au semnat documentul care marca oficial inceputul negocierilor pentru introducerea terapiilor interferon-free pentru hepatita C.

acum 102 luni (9 Sep 2015)

>

Cu 90 de zile in urma, la inceputul verii, intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si mai multe companii farmaceutice au semnat documentul care marca oficial inceputul negocierilor pentru introducerea terapiilor interferon-free pentru hepatita C. Nu s-au cunoscut membrii comisiei de negociere, nu s-au comunicat pasii si intalnirile programate, nu am stiut niciun moment care este mandatul cu care sefii sanatatii intra in aceste discutii.

Dar chiar si asa, la acest moment, exista o solutie negociata, pe care sefii CNAS trebuie sa decida daca o asuma sau nu public pe 9 septembrie, data limita: compensarea tratamentelor interferon-free la un pret egal cu pretul terapiei cu interferon care se foloseste in mod curent la pacientii cu hepatita C.

Aceasta este ultima varianta discutata, pe care decidentii inca nu s-au hotarat daca sa o accepte sau nu: statul va plati pentru terapiile fara interferon cat plateste acum pentru cele cu interferon. Insa curele de tratament interferon-free vor fi mai scurte (3 luni in loc de 6-12 luni), mai eficiente (rata de succes ajunge spre 100%, fata de maximum 70% pentru unele tratamente cu interferon) si cu mult mai putine efecte adverse.

Pacientii cu hepatita C asteapta sa beneficieze de aceste terapii inca din aprilie 2013, cand la Congresul EASL de la Amsterdam s-a vorbit in premiera despre vindecarea hepatitei C fara a folosi interferonul. Cu alte cuvinte, dupa mai bine de 2 ani, afla si Guvernul Romaniei ca-i poate trata mai bine pe pacientii cu hepatita C. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro