Zi decisiva pentru Kovesi. CCR hotaraste azi daca Iohannis e obligat sa o demita pe sefa DNA

Zi decisiva pentru Kovesi. CCR hotaraste azi daca Iohannis e obligat sa o demita pe sefa DNA

La distanta de 10 ani, Tudorel Toader, de aceasta data din postura de ministru al Justitiei in Guvernul PSD-ALDE, sustine ca refuzul presedintelui Iohannis de a accepta revocarea Laurei Codruta Kovesi a generat un conflict de natura constitutionala intre doua institutii ale statului: pe de o parte Guvernul, care a propus revocarea, de cealalta parte institutia Presedintelui, care a refuzat revocarea.

acum 58 luni (30 May 2018)

In urma cu 10 ani, pe acea speta, Tudorel Toader facea opinie separata fata de restul judecatorilor CCR si sustinea ca procedura de numire sau de revocare a procurorilor-sefi (Parchetul General, DNA si DIICOT) nu este prevazuta direct in Constitutie, ci este explicitata printr-o lege, mai pecis in Legea privind statulul magistratilor, pe care Curtea o analiza in acel moment.

In esenta, Tudorel Toader spunea atunci ca numirea procurorilor in functii de conducere nu este prevazuta in Constitutie (dupa cum nici revocarea nu este), deci Parlamentul nu are constrangeri constitutionale de a o reglementa cum vrea prin lege. In consecinta, a spus Simina Tanasescu, diferendul dintre Tudorel Toader si presedinte nu rezida in Constitutie, ci in lege - deci nu are cum sa fie conflict juridic de natura constitutionala.

La distanta de 10 ani, Tudorel Toader, de aceasta data din postura de ministru al Justitiei in Guvernul PSD-ALDE, sustine ca refuzul presedintelui Iohannis de a accepta revocarea Laurei Codruta Kovesi a generat un conflict de natura constitutionala intre doua institutii ale statului: pe de o parte Guvernul, care a propus revocarea, de cealalta parte institutia Presedintelui, care a refuzat revocarea. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro