Zi de sarbatoare la Prislop: Se implinesc 106 ani de la nasterea lui Arsenie Boca. Viata de poveste a calugarului

Zi de sarbatoare la Prislop: Se implinesc 106 ani de la nasterea lui Arsenie Boca. Viata de poveste a calugarului

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 - 28 noiembrie 1989) a fost parinte ieromonah, teolog si pictor de biserici, staret la Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus si apoi la Manastirea Prislop. Calugar la Muntele Athos Absolvent de Teologie si al Institutului de Arte Frumoase din Bucuresti, Arsenie Boca a fost trimis de mitropolitul Nicolae Balan, in anul 1939, pentru trei luni, intr-o obste monahala de la Muntele Athos. Atata putere duhovniceasca si credinta a avut incat, conform unei marturii, in timpul unei Liturghii la Manastirea Sambata, prin anul 1940, dupa o perioada in care nu a vorbit nimic cateva luni, atunci cand a rostit rugaciunea sfantului Ioan Gura de Aur, "Cred, Doamne, si marturisesc ca tu esti fiul lui Dumnezeu", ferestrele bisericutei in care sluje s-au cutremurat" , scria fostul sau apropiat, episcopul Daniil al Daciei Felix, in cartea sa "Parintele Arsenie Boca in ganduri si cuvinte" (2015).

acum 91 luni (29 Sep 2016)

In 29 septembrie se implinesc 106 ani de la nasterea duhovnicului Arsenie Boca, devenit in ultimii ani una dintre cele mai cunoscute personalitati din istoria Bisericii Ortodoxe Romane.

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 - 28 noiembrie 1989) a fost parinte ieromonah, teolog si pictor de biserici, staret la Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus si apoi la Manastirea Prislop. In anii 1940 si 1950 a fost de mai multe ori arestat si detinut in inchisori, iar pentru circa un an a fost trimis intr-un lagar de munca, la Canalul Dunare - Marea Neagra. Desi nu i s-a mai ingaduit sa liturghiseasca si sa predice, parintele propovaduia tacand si pictand, "Ceea ce esti vorbeste mai tare decat ceea ce spui", scria parintele la sfarsitul bibliei sale, potrivit unei relatari a episcopului Daniil al Daciei Felix, in cartea sa "Parintele Arsenie Boca in ganduri si cuvinte" (2015).

Dupa 1959, cand a fost alungat de la Manastirea Prislop, si pana la moartea sa din 1989, nu a mai fost lasat sa imbrace straiele monahale. A fost angajat ca pictor de biserici, pana dupa iesirea la pensie, iar pana in ultimele luni de viata a ramas supravegheat de Securitatea comunista.

Copilaria in Tara Zarandului

Arsenie Boca s-a nascut in 1910, in satul Vata de Sus, aflat la circa 20 de kilometri de municipiul Brad, locul unde a studiat pana la absolvirea liceului. Terminand liceul si luand bacalaureatul la prima prezentare, inclinam spre stiintele pozitive, dar daca aveam avere sau garantau tutorii pentru mine intram la aviatie la Cotroceni - ceea ce n-a fost, impiedicandu-ma saracia. Drept aceea a biruit inclinatia contemplativa, sau speculativa si in 1929 m-am inscris la Academia Teologica din Sibiu", scria Arsenie Boca, in declaratia data in 17 iulie 1945, anchetatorilor, la Ramnicu Valcea.

Calugar la Muntele Athos

Absolvent de Teologie si al Institutului de Arte Frumoase d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro