ZEUS incearca sa masoare QUARCII. Ametitoarele dimensiuni subatomice!

ZEUS incearca sa masoare QUARCII. Ametitoarele dimensiuni subatomice!

Atomii din care este compusa materia contin un numar relativ mic de particule: quarci si electroni. Limita superioara a dimensiunii quarcilor este de circa 2000 de ori mai mica decat raza protonului, care, la randul ei, este de aproximativ 60.000 de ori mai mica decat raza atomului de hidrogen. Atomul de hidrogen este de circa 40 de ori mai mic decat raza unei molecule de ADN, care este de un milion de ori mai mica decat un graunte de nisip!

acum 81 luni (8 May 2016)

Atomii din care este compusa materia contin un numar relativ mic de particule: quarci si electroni. Comportamentul acestora este descris de catre asa-numitul Model Standard al fizicii particulelor elementare.

Materia din care suntem alcatuiti noi si lumea in care traim este alcatuita din atomi. Au fost descoperiti circa 100 de tipuri de atomi diferiti, care compun practic tot ceea ce ne inconjoara si organismul nostru. Numarul de protoni, egal cu numarul de electroni, caracterizeaza atomii. Astfel, aromii de hidrogen contin un singur proton, in timp ce cei de carbon, de exemplu, au in nucleu lor 6 protoni. Protonii si neutronii sunt la randul lor alcatuiti din quarci - un proton contine doi quarci "up" si unul "down", in timp ce un neutron doi quarci "down" si unul "up". Vedem deci ca atomii la urma urmei sunt cu totii alcatuiti doar din 3 tiuri de particule diferite: quarci "up" si "down" si electroni. Mai multe experimente au incercat sa masoare dimensiunea quarcilor, efectuand ciocniri de electroni cu protonii, in ideea ca daca quarcii au dimensiuni masurabile acestea se reflecta asupra modului in care electronii sunt imprastiati in urma ciocnirilor. Exact acesta metoda a fost folosita de catre experimentul ZEUS care a achizitionat date la acceleratorul HERA (Hadron-Elektron Ring Anlage) la Hamburg in perioada 1992-2007. De curand datele achizitionate de ZEUS au fost re-analizate pentru a se incerca masurarea dimensiunii quarcilor. In final ZEUS nu a observat efecte masurabile care sa demonstreze cum ca aceste particule considerate la ora actuala elementare ar avea o dimensiune, motiv pentru care a fost posibil doar stabilirea unei limite superioare asupra dimensiunii quarcilor. Aceaste este de 0.43 miliardesimi de miliardesimi de metru! Limita superioara a dimensiunii quarcilor este de circa 2000 de ori mai mica decat raza protonului, care, la randul ei, este de aproximativ 60.000 de ori mai mica decat raza atomului de hidrogen. Atomul de hidro... Citeste intreg articolul pe evz.ro