Zeul misterelor de la Apulum. Cum decurgea un ritual de initiere mithraic la care participau soldatii romani

Zeul misterelor de la Apulum. Cum decurgea un ritual de initiere mithraic la care participau soldatii romani

La Apulum, numele roman al orasului Alba Iulia, au fost descoperite mai multe reliefuri, inscriptii si chiar un mithraeum, ce ilustreaza aprecierea de care se bucura in acest oras roman, cu un numar apreciabil de adoranti proveniti din mediul militar. Din cele doua orase de la Apulum se cunosc in jur de 30 de adepti ai cultului si mai multe sanctuare, a doua comunitate ca importanta din Dacia, dupa capitala", afirma istoricul Cristian Ioan Popa. Caracteristicile psihopatologice ale acestui tip de comportament deviantCe s-a ales de minele din Apuseni: istoria unui dezastruLicitatie de aproape 5 milioane de euro la Primaria Alba Iulia pentru amenajarea si intretinerea spatiilor verziCum se poate obtine aur artificial din plumb.

acum 43 luni (2 Sep 2017)

La Apulum, numele roman al orasului Alba Iulia, au fost descoperite mai multe reliefuri, inscriptii si chiar un mithraeum, ce ilustreaza aprecierea de care se bucura in acest oras roman, cu un numar apreciabil de adoranti proveniti din mediul militar. Reliefurile mithraice de la Apulum reprezinta si frumoase exemple de arta romana provinciala. Cultul zeului Mithras roman deriva din vechile forme religioase orientale si este un cult de mistere nascut din interpretatio Romana. Prezent in mod discret in lumea romana in perioada de inceput a Imperiului, ia un avant deosebit in secolul al III-lea, in provinciile dunarene, printre care si Dacia, gasindu-si cei mai multi adoranti. Doctrina mithraica se baza pe trei fundamente principale: tauroctonia (relieful central, cu scena uciderii taurului), mithraeum-ul si sistemul gradelor de initiere. Inaccesibil oamenilor de rand, cultul mithraic era destinat exclusiv barbatilor si avea sapte grade de initiere: corax, nymphus, miles, leo, Perses, heliodromus si pater. Dimpotriva, fiind o provincie in care s-au desfasurat numeroase unitati militare, in Dacia s-au descoperit peste 300 de obiecte mithraice, in care predomina reliefurile, alaturi de reprezentari ale divinitatilor secundare din cadrul cultului. Din cele doua orase de la Apulum se cunosc in jur de 30 de adepti ai cultului si mai multe sanctuare, a doua comunitate ca importanta din Dacia, dupa capitala", afirma istoricul Cristian Ioan Popa.

Reconstituirea unui ritual de initiere mithraic Istoricul descrie chiar si o ceremonie care avea loc in interiorul zidurilor mithraeum-urilor: "La lumina pala a opaitelor, mai mult in intuneric decat in lumina, se desfasura o liturghie mithraica obisnuita. Altare si statui mobilau camera sanctuarului, iar aerul erau greu respirabil, nu doar de la dificultatile de aerisire, ci si de la mirosul greoi al uleiului opaitelor ori al fripturilor prajite in sanctuar. Un amestec de arome, lumini si umbre, parte a unui tablou misterios, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro