Zeci de mineri de la Crucea s-au blocat in subteran si au intrat in greva foamei

Zeci de mineri de la Crucea s-au blocat in subteran si au intrat in greva foamei

Un eveniment cu conotatii sindicale, dar pornit din initiative de alta factura a blocat din nou activitatea minei de uraniu de la Crucea. Pe de alta parte, prefectul judetului Suceava, Constantin Harasim, a declarat ca, potrivit informatiilor pe care le are, un grup de mineri a anuntat ieri dimineata intentia de a intra in greva pe considerente salariale si privind modul in care a fost incheiat contractul de munca, care sa le garanteze locurile de munca pentru urmatorii ani. Prefectul Harasim a informat despre noua situatie Ministerul Economiei si Ministerul de Interne, cerand totodata Serviciului de Ambulanta sa deplaseze urgent un echipaj la Crucea pentru a supraveghea starea de sanatate a minerilor blocati in subteran si pentru a putea interveni in caz de nevoie.

acum 91 luni (9 Aug 2016)

Un eveniment cu conotatii sindicale, dar pornit din initiative de alta factura a blocat din nou activitatea minei de uraniu de la Crucea. Lucratorii din aceasta exploatare nu mai sunt demult credinciosi liderilor sindicali care le-au promis ani intregi marea cu sarea si de la care nu s-au ales cu nimic.

Recentele decizii ale Ministerului Economiei, care prin intermediul Companiei Nationale a Uraniului a decis mai intai inchiderea exploatarii miniere de la Crucea, iar mai apoi, la presiunea sindicala, s-a acceptat doar restrangerea acesteia, au produs revolte in bazinul minier de exploatare a uraniului din zona Crucea. La inceputul acestei saptamani, insa, cand au aflat ca vor fi trimisi in concediu colectiv de odihna, minerii de la Crucea au redevenit hotarati sa isi apere drepturile, de aceasta data pe cont propriu, fara reprezentanti ai sindicatului, care, considera ei, nu le-au aparat cum se cuvine drepturile.

Pe acest fond, aproximativ 200 de lucratori ai minei de uraniu Crucea - Botusanu au intrat ieri in greva. Acestia se plang de salariile scazute si de faptul ca vor ramane fara locuri de munca in cazul in care mina se va inchide.

"Au fost discutii care s-au purtat la nivel de Guvern si la nivel ministerial.

"Aproximativ 300 de oameni, atat din Ostra, cat si din Crucea si Stulpicani, deservesc mina. Cea mai mare problema va fi a lucratorilor care isi vor pierde locul de munca, deoarece au credite si rate, iar impactul social va fi foarte grav", a subliniat primarul din comuna Ostra. Impozitul pe salariul ortacilor revine administratiei locale si se ridica la suma de 80.000 de lei pe luna. Cand am fost la Bucuresti, secretarul de stat de atunci ne-a spus ca noi, primarii, trebuie sa ne preocupam de atragerea de investitori straini.

Pe de alta parte, prefectul judetului Suceava, Constantin Harasim, a declarat ca, potrivit informatiilor pe car... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro