Zece voievozi pe care poreclele bizare i-au facut celebri. Cine a fost Papura Voda
Istoricii sustin ca a fost creat de regele ungar Sigismund de Luxemburg, la 12 decembrie 1408, in ziua unui masacru de proportii, in care fondatori ai ordinului si apropiati ai regelui au ucis aproape 200 de reprezentanti ai nobilimii bosniace. "Apucand domnia, indata se dezbraca lupul de pielea oii si isi astupa urechile ca aspida si ca vasiliscul, iar arcul si-l incorda si gati sageti de sageta, si sabia si-o fulgera, si mana si-o intarea spre rani, si prinse pre toti boierii cei mari si alesi, muncindu-i cu multe munci cumplite si le lua toata avutia, si se culca cu jupanesele lor si cu fetele lor inaintea ochilor lor.
O serie de voievozi au ramas cunoscuti in istorie doar pentru poreclele lor ciudate, care le intruchipau caracterul. Mihnea cel rau a fost poreclit astfel pentru ca abuza jupanesele boierilor, porecla lui Petru Cercel se trage de la portul sau neobisnuit, Petru Schiopu avea probleme de locomotie, iar despre Ivan Potcoava se spunea ca putea rupe potcoavele cailor, cu mainile goale.
1 Petru Cercel si dilema orientarii sale sexuale
Petru Cercel a fost domnul Tarii Romanesti mai putin de doi ani la sfarsitul secolului al XVI-lea. Petru Cercel ar fi facut parte, la un moment dat, dintr-un grup de tineri aflati in compania intima a regelui Henric al III-lea numiti "Les Mignons" sau, in traducere, "dragutii".
2 Radu Praznaglava cel plesuv
Radu Praznaglava a domnit in Tara Romaneasca in secolul al XV-lea si ar fi fost fiu nelegitim al lui Mircea cel Batran. "Nu avem alte informatii ale vremii despre el si nici macar nu stim de unde i se trage ciudata porecla, evident culta, fiind in limba slava de cancelarie, Praznaglava, care inseamna "cap gol". Sensul acestei porecle nu poate fi cel de "fara minte", cum se interpreteaza uneori, ci acela de "plesuvul", deoarece poreclele medievale ale capetelor incoronate in general in Europa, nu numai la romani, vizeaza numai aspecte sau defecte fizice, nu aprecieri asupra intelectului personajelor, cu exceptia cazurilor de nebunie vadita, care insa nu se intalnesc la domnii din spatiul romanesc", informa Constantin Rezachevici, in volumul "Cronologia critica a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova a. Cunoscut si ca Vlad al II-lea, el si-a primit titlul de "Dracul" dupa ce a fost acceptat in Ordinul Dragonului, fondat in 1408 de Sigismund, Imparat al Sfantului Imperiu Roman. Istoricii sustin ca a fost creat de regele ungar Sigismund de Luxemburg, la 12 decembrie 1408, in ziua unui masacru de proportii, in care fondatori ai ordinului si apropiati ai regelui au ucis apr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro