Zece secrete ale Castelului Peles. Ce au ingropat mesterii la temelia superbei constructii din Sinaia si cat a costat apartamentul Imparatului Franz Joseph

Zece secrete ale Castelului Peles. Ce au ingropat mesterii la temelia superbei constructii din Sinaia si cat a costat apartamentul Imparatului Franz Joseph

Castelul Peles, resedinta de vara a primului cuplu regal al Romaniei, regele Carol I (1866-1914) si regina Elisabeta, a fost construit intre 1873 si 1914, la dorinta suveranului, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman. Materialele de constructie sunt, in cea mai mare parte, de provenienta romaneasca: zidaria este facuta cu pietris din raul Prahova, piatra a fost extrasa din carierele de la Piatra Arsa si Lunca Mare, piatra verde adusa de la Slanic, lemnul din padurile din imprejurimi, iar caramizile au fost coapte pe santier.

acum 100 luni (14 Feb 2015)

Castelul Peles, resedinta de vara a primului cuplu regal al Romaniei, regele Carol I (1866-1914) si regina Elisabeta, a fost construit intre 1873 si 1914, la dorinta suveranului, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman.

Sunt foarte multe lucruri mai mult sau mai putin cunoscute despre Peles, de la realizare si pana la povesti cu si despre Casa Regala, care au avut ca decor frumosul castel.

Muzeografii de la Castelul Peles au dezvaluit pentru cititorii Adevarul zece lucruri mai putin cunoscute despre fosta resedinta de vara a Casei Regale a Romaniei, care atrage ca un magnet zecii de mii de turisti din intreaga lume. Materialele de constructie sunt, in cea mai mare parte, de provenienta romaneasca: zidaria este facuta cu pietris din raul Prahova, piatra a fost extrasa din carierele de la Piatra Arsa si Lunca Mare, piatra verde adusa de la Slanic, lemnul din padurile din imprejurimi, iar caramizile au fost coapte pe santier.

Salariile muncitorilor au fost urmatoarele:

- zidarii si tamplarii: 5-7 franci/ zi

- salahorii: 3 franci/zi

- pietrarii: retribuiti dupa felul si cantitatea lucrului; La temelia Castelului Peles au fost depuse doua pergamente intr-un tub de sticla, inchis intr-unul de plumb, impreuna cu o colectie de monede batute in numar redus, cu chipul Domnitorului Carol. Pergamentele contineau declaratia de intentie si actul de fundatie al Castelului Peles. Amenajarea Apartamentului Imperial de la primul etaj al castelului, pentru imparatul Austro-Ungariei, Franz - Joseph, a costat, in anul 1906, suma de 100.000 lei/aur. Desi la Castelul Peles nu se organizau baluri, in anul 1892, la aniversarea a 27 de ani a Principelui mostenitor Ferdinand, s-a dansat in Sala Maura. Regele Carol I nota in jurnalul sau: ,,Ziua de nastere a lui Nando, 27 ani...seara, la ora 9:00 , mare soarea, 130 de persoane, aproape toata Sinaia.

....Fo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro