Zece manastiri de neratat intr-o viata. Cele mai frumoase lucruri pastrate in locurile sfinte ale romanilor

Zece manastiri de neratat intr-o viata. Cele mai frumoase lucruri pastrate in locurile sfinte ale romanilor

Frumusetea manastirilor romanesti este imposibil de cuantificat, fiecare lacas de cult este incarcat de istorie si spiritualitate, purtand specificul zonei din care provine. Supranumita "Capela Sixtina a Estului" pentru fresca "Judecatii de Apoi" care a fost pictata cu celebrul pigment "Albastru de Voronet", in mai bine de jumatate de secol de existenta biserica Manastirii Voronet, monument UNESCO din 1993, a avut parte de o istorie zbuciumata. Manastirea Curtea de Arges, necropola familiei regale Ridicarea Manastirii Curtea de Arges a inceput in 1514, din dorinta lui Neagoe Basarab de a zamisli aici un lacas de o frumusete fara seaman, iar contributia legendarului mester Manole la ridicarea constructiei e ancorata in istorie. Lacasul de cult este construit in forma de nava si are o lungime de 35 de metri, o latime de circa 9,5 metri si o inaltime de aproape 42 de metri. Proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, judetul Suceava, a primit in luna mai a anului trecut, la Viena, marele premiu pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE si de miscarea Europa Nostra, precum si premiul publicului, in urma votului a peste zece mii de persoane. Asezamantul a fost ridicat in secolul al XVI-lea, de voievodul Tarii Romanesti Mihnea Voda (cel Rau), care s-ar fi adapostit in 1510 de turci si a ridicat lacasul de cult in semn de multumire lui Dumnezeu, dupa ce a scapat de asupritori.

acum 97 luni (7 May 2016)

Frumusetea manastirilor romanesti este imposibil de cuantificat, fiecare lacas de cult este incarcat de istorie si spiritualitate, purtand specificul zonei din care provine.

1.Manastirea Voronet - Capela Sixtina a Estului

Manastirea Voronet este una dintre cele mai cunoscute si mai vizitate dintre manastiri din Romania, unica in lume datorita culorii in care a fost pictate.

Supranumita "Capela Sixtina a Estului" pentru fresca "Judecatii de Apoi" care a fost pictata cu celebrul pigment "Albastru de Voronet", in mai bine de jumatate de secol de existenta biserica Manastirii Voronet, monument UNESCO din 1993, a avut parte de o istorie zbuciumata. La Manastirea Voronet si-a petrecut Daniil Sihastrul ultimii de 26 de ani din viata.

Caracteristic Voronetului nu este doar natura pigmentului albastru, asa-numitul "Albastru de Voronet", ci mai ales rezistenta acestuia in conditii climatice foarte aspre, fapt care se datoreaza originalitatii tehnicii de lucru aplicate de catre pictorii moldoveni

2. Manastirea Prislop, polul pelerinilor din Romania

Manastirea Prislop se numara printre cele mai iubite locuri de pelerinaj din Romania. Zeci de mii de oameni vin saptamanal aici, pentru a se ruga in fata mormantului parintelui Arsenie Boca.

La Manastirea Prislop ajung saptamanal mii de oameni din toate colturile tarii, iar cei mai multi vin pentru a se ruga la mormantul parintelui Arsenie Boca. Duhovnicul a slujit la manastirea Prislop din anul 1948, dupa ce fusese mutat din manastirea Brancoveanu din Muntii Fagaras.

Parintele Arsenie Boca a fost inmormantat la Prislop in 4 decembrie 1989, iar manastirea unde se afla locul sau de veci a devenit un loc de pelerinaj pentru crestinii din toate zonele tarii.

Multi pelerini cred ca pot fi ajutati in problemele de sanatate sau familiale rugandu-se la mormant. Peler... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro