Zece lucruri nestiute despre Bartolomeu Anania, "Leul Ardealului": asculta Bach si era pasionat de snooker

Zece lucruri nestiute despre Bartolomeu Anania,

Imaginea mitropolitului Batolomeu Anania, numit si "Leul Ardealului" pentru taria sa de caracter, este vie si acum la 4 ani de la moartea sa. "Era, cum se foloseste si in limbajul de presa, un personaj foarte bine conturat cu o foarte mare tarie de caracter, dar dublat, in acelasi timp, de o foarte mare sinceritate, o foarte calda prezenta umana, care, pentru multi, a ramas multi marea lui mostenire", spune preotul Bogdan Ivanov, cel care i-a fost sef de cabinet mitropolitului Anania, totodata purtator de cuvant al Mitropoliei Clujului. "Spunea, la un moment dat, iar asta se regaseste si in Memorii, ca a lucrat mult timp in Biblioteca Patriarhiei si a Sfantului Sinod si cum asta il condamna la boli de plamani si atunci isi oferea, repetat, iesiri in aer liber, la munte, unde-si regasea vitalitatea", povesteste Ivanov. "Clujul este azi mitropolie si e respectabil prin tot ceea ce face si datorita dansului care a stiut sa impuna, ca model de lucru, cele trei principii, valabile in orice domeniu de activitate: transparenta, obiectivitate si frica de Dumnezeu.

acum 68 luni (31 Mar 2015)

Imaginea mitropolitului Batolomeu Anania, numit si "Leul Ardealului" pentru taria sa de caracter, este vie si acum la 4 ani de la moartea sa.

"Era, cum se foloseste si in limbajul de presa, un personaj foarte bine conturat cu o foarte mare tarie de caracter, dar dublat, in acelasi timp, de o foarte mare sinceritate, o foarte calda prezenta umana, care, pentru multi, a ramas multi marea lui mostenire", spune preotul Bogdan Ivanov, cel care i-a fost sef de cabinet mitropolitului Anania, totodata purtator de cuvant al Mitropoliei Clujului.

Parintele Ivanov spune ca Bartolomeu Anania era un om foarte organizat, avea disciplina muncii, iubea foarte mult copii si tinerii, indragea animalele, si a trait cu constiinta de a lasa ceva in urma sa.

"A fost un om foarte disciplinat care a avut tot timpul constiinta muncii, rigoarea si disciplina muncii.

Povesteste, la un moment dat, in Memorii, ca, in timpul unui raid aerian deasupra capitalei, facut de aviatia anglo-americana, era ascuns pe un camp, in niste gropi improvizate si care serveau ca adapost. A avut atunci o revelatie, si-a zis ce penibil poate sa moara si cum se poate incheia viata sa fara sa faca nimic. Atunci, cand avea vreo 14-15 ani si era elev la seminar, si-a fagaduit ca daca va scapa de acolo trebuie sa faca ceva cu viata sa. Si a si facut. Si generatia din care a facut parte a fost una care a lasat ceva pentru lumea in care traim si daca noi avem constiinta libertatii o avem si datorita acestor oameni care au suferit si s-au format toata viata lor in spiritul ei", afirma Bogdan Ivanov.

10 lucruri nestiute despre Inaltu', cum ii spunea maicuta Galineea de la Manastirea Nicula lui Bartolomeu Anania

1. Acolo a tinut o prelegere la universitate

Bartolomeu Anania a sustinut, in 1971, o prelegere la Universitatea din Honolulu, episod redat in memorii. Ivanov povestes... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro