Zece lucruri mai putin cunoscute despre Brancoveanu, domnitorul care a murit alaturi de fiii lui in lupta pentru credinta. A fost sau nu mason?

Zece lucruri mai putin cunoscute despre Brancoveanu, domnitorul care a murit alaturi de fiii lui in lupta pentru credinta. A fost sau nu mason?

El a fost acuzat de relatii ascunse cu dusmanii Portii Otomane (marile puteri crestine din acea vreme: Rusia, Polonia, Austria si Venetia), de corespondenta sa cu Viena si Moscova (carora le-ar fi furnizat informatii secrete despre turci), de cumpararea de mosii si construirea unor palate in strainatate (in Transilvania), de depunerea de bani in bancile din Viena si Venetia, precum si de baterea de monede purtand chipul sau. Mucenic Constantin Brincoveanu pentru puritatea vietii crestine si a Ortodoxiei (prin tiparirea a zeci de carti bisericesti, de la Sfintele Scripturi pina la cele mai simple carti de invatatura, prin intemeierea de scoli ortodoxe unde se invata pe textele apostolice si patristice, prin sustinerea unei puternice campanii anti-papistase si anti-calvine/lutherane in intregul Rasarit ortodox, prin ctitorirea de manastiri si biserici in tot spatiul ortodox, prin intemeierea ultimului curent artistic ortodox romanesc, numit arta brincoveneasca de atunci pina astazi) ar fi fost suficiente pentru orice om cu bun simt pentru a intelege ca Sfintul Mucenic Constantin Brincoveanu era un suflet foarte fierbinte pentru Hristos si Biserica.

acum 59 luni (17 Mar 2015)

Mare boier, nepot al domnului Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu a mostenit si a sporit o avere considerabila, care consta din proprietati imobile, bunuri mobile si din sume de bani depuse in banci din strainatate. Ramanand orfan de tata la varsta de doar un an, a fost crescut de un unchi al sau, stolnicul Constantin Cantacuzino (un reprezentat de seama al culturii umaniste in spatiul romanesc), care i-a oferit o educatie aleasa pentru acele vremuri, invatand, printre altele, greaca, latina si slavona. Casatorit cu Marica, nepoata lui Antonie Voda din Popesti, Constantin Brancoveanu a avut cu aceasta patru fii: Constantin, Stefan, Radu si Matei si sapte fiice: Stanca, Maria, Ilinca, Safta, Anca, Balasa si Smaranda. "Stilul brancovenesc"

In cei 26 de ani de domnie, Brancoveanu s-a dovedit un gospodar desavarsit si bun administrator al avutiilor tarii. El a avut o perioada in care a construit foarte multe constructii religioase si laice, imbinand armonios in arhitectura, pictura murala si sculptura traditia autohtona, stilul neobizantin si ideile novatoare ale renascentismului italian intr-un nou stil caracteristic, numit "stilul brancovenesc". 19 si instaurarea comunismului, este bazat pe o multitudine de surse din cadrul regiunilor romanesti, cea mai importanta reprezentare avand-o bisericile si palatele construite in Tara Romaneasca, in perioada centrata pe domnia voievodului Constantin Brancoveanu (1688 - 1714) al Tarii Romanesti. Intemeietorul Academiei Domnesti din Bucuresti Academia Domneasca de la Bucuresti a fost o scoala superioara avand ca limba de predare greaca veche, intemeiata la 1694 de catre domnul Constantin Brancoveanu (1688-1714), in cladirile de la manastirea "Sf. In procesul dezvoltarii constiintei si culturii nationale, si o data cu inceputul luptei pentru un invatamant cu limba de predare romana, Academia din Bucuresti s-a destramat. Cele mai importante ctitorii brancovenesti Constantin Brancoveanu a fost unul dintre cei mai mar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro