Zece lucruri despre botulismul alimentar: cat de periculoasa este afectiunea si ce o produce

Zece lucruri despre botulismul alimentar: cat de periculoasa este afectiunea si ce o produce

Botulismul transmis prin alimente debuteaza brusc, de obicei la 18-36 de ore dupa ingestia de toxine, desi perioada de incubatie poate varia intre 4 ore si 8 zile. In concluzie, nu temporizati prezentarea la spital atunci cand la 18-36 de ore dupa consumul de alimente conservate in casa, insuficient preparate termic, apar semnele de paralizie simetrica progresiva descendenta, fara febra sau afectare senzoriala.

acum 98 luni (24 Apr 2016)

Medicii atrag atentia asupra pericolelor la care se expun oamenii daca consuma conserve preparate necorespunzator. Medicii doresc o informare corecta a populatiei cu privire la botulismul alimentar, de aceea, doctorul de urgenta Tudor Ciuhodaru enumera 10 lucruri de stiut despre aceasta afectiune: 1. Este produsa de cea mai puternica toxina bacteriana cunoscuta. Poate evolua in focare epidemice cu caracter sezonier (in special primavara, dupa o perioada mai lunga de depozitare a conservelor facute in gospodarie). Si fructele, legumele, carnea de vita si pestele pot deveni surse de botulism atunci cand nu sunt respectate cu strictete regulile individualede igiena. Produsele din comert produc ocazional epidemii, insa cel putin unele dintre acestea se datoreaza depozitarii, utilizarii sau manipularii neadecvate facute de cumparator. Toxina poate fi inactivata cu usurinta prin procedeele casnice obisnuite de preparare a alimentelor. Este suficienta expunerea la temperatura de 100?C timp de 10 minute. Botulismul transmis prin alimente debuteaza brusc, de obicei la 18-36 de ore dupa ingestia de toxine, desi perioada de incubatie poate varia intre 4 ore si 8 zile. a) Caracteristica este paralizia simetrica, descendenta, ce se manifesta prin diplopie (vedere dubla), disartrie (tulburari de vorbire) si/sau disfagie (dificultate la inghitit); apoi progreseaza, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzand gatul, bratele, toracele si membrele inferioare si care poate duce la insuficienta respiratorie si la deces. b) Greata, varsaturile si durerile abdominale pot aparea inainte sau dupa debutul paraliziei iar constipatia si retentia de urina fac parte adesea din tabloul clinic. c) Sunt frecvente simptome ca ameteala, vederea incetosata, gura uscata si uneori durere si uscaciunea in gat. Pacientii sunt in general alerti si orientati, insa pot fi si somnolenti, agitati si anxiosi. In concluzie, nu temporizati prezentarea la spital atunci cand la 18-36 de ore dupa consumul de a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro