Zece intrebari pentru ministrul Justitiei, Florin Iordache

Zece intrebari pentru ministrul Justitiei, Florin Iordache

Care este temeiul pentru care nu au fost incluse in lista de infractiuni exceptate de la gratiere infractiunea de abuz in serviciu, in toate formele sale, si unele infractiuni grave de evaziune fiscala? Care este temeiul pentru care a fost dezincriminat abuzul in serviciu care cauzeaza o paguba materiala mai mica de 200.000 de lei sau care cauzeaza prejudicii de natura nepatrimoniala?

acum 52 luni (19 Jan 2017)

Care este temeiul pentru care nu au fost incluse in lista de infractiuni exceptate de la gratiere infractiunile asimilate faptelor de coruptie, definite de art. Care este temeiul pentru care nu au fost incluse in lista de infractiuni exceptate de la gratiere infractiunea de abuz in serviciu, in toate formele sale, si unele infractiuni grave de evaziune fiscala? Care este numarul exact al persoanelor care vor beneficia de gratiere, asa cum rezulta el din statisticele Administratiei Nationale a Penitenciarelor? Care este temeiul introducerii termenului de un an pentru plata despagubirilor pe care trebuie sa le plateasca persoanele gratiate? Ce institutie ar trebui sa urmareasca plata acestor sume si care este procedura de urmat in cazul in care se revoca gratierea ca urmare a neplatii? Care este temeiul pentru care sunt gratiate si pedepsele pronuntate cu suspendarea executarii, din moment ce unica justificare a masurii gratierii este aglomerarea penitenciarelor?

Desi Curtea Constitutionala, prin decizia 405/2016, doar a interpretat sintagma "indeplineste in mod defectuos" in sensul de "indeplineste prin incalcarea legii", interventia legislativa preconizata este mult mai ampla si deloc motivata in nota de fundamentare. Care este temeiul pentru care a fost dezincriminat abuzul in serviciu care cauzeaza o paguba materiala mai mica de 200.000 de lei sau care cauzeaza prejudicii de natura nepatrimoniala? Care este temeiul pentru care limitele de pedeapsa pentru abuz in serviciu au fost scazute de la 2-7 ani la 6 luni-3 ani? Care este temeiul pentru care a fost introdusa prevederea conform careia, in cazul infractiunii de abuz in serviciu, "Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate"? 1 din Codul Penal, a fost dezincriminata infractiunea de conflict de interese, cunoscuta in termeni populari sub numele de "nepotism"? ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro