Zece episoade bizare din luptele stramosilor nostri cu turcii. Cum si-a umilit Mihai Viteazul adversarii si de ce se temeau otomanii de Vlad Tepes
2 Cum isi motiva Ioan de Hunedoara ostasii In noiembrie 1444, la Varna, zeci de mii de oameni au pierit in confruntarea dintre armatele regelui Ladislau al treilea al Ungariei, conduse de Ioan de Hunedoara, si ostile sultanului Murad al doilea. "Diavolul acela raufacator si plin de viclenii care era capul ratacitilor si al uneltirilor si capetenia ghiaurilor rai din fire, plecand din seraiul sau de serdar s-a dus si s-a asezat la poarta infernului aducator de necazuri si in timp ce nenorocitul acela umbla printre pedestrasii sai si vorbea, facand semne cu mana celor din fata sa, un gaziu l-a ochit. 5 Teroarea instaurata de Tepes In iarna anului 1461 - 1462, Vlad Tepes a organizat o campanie de arme la sud de Dunare, in urma careia mai multe sate au fost pustiite, iar peste 20.000 de turci au pierit sub armele romanilor. Astfel, la data de 10 ianuarie 1475, nu mai putin de 120.000 de soldati otomani au patruns in Moldova, unde erau asteptati de armata voievodului moldovean formata din 40.000 de osteni.
1 Cum i-a invins Ioan de Hunedoara pe turci Devenit in 1441 voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara a trebuit sa tina piept invaziilor otomanilor. In martie 1442, oastea turca s-a apropiat primejdios de cetatea de la Alba Iulia. Un comandant al armatei lui Ioan de Hunedoara s-ar fi sacrificat, imbracand straiele domnitorului, pentru a-i atrage pe otomani, intr- capcana. "Armata lui Ioan, de asta data mult mai numeroasa si mai insufletita, zdruncina puternic randurile adversarului. Departe de a slabi, atacurile armatei sale se intetira. Mezid beg si fiul sau zac morti pe campul de lupta. Resturile turcilor, impreuna cu armata de langa Sibiu, fug spre Tumu Rosu", relata istoricul Camil Muresanu.
2 Cum isi motiva Ioan de Hunedoara ostasii In noiembrie 1444, la Varna, zeci de mii de oameni au pierit in confruntarea dintre armatele regelui Ladislau al treilea al Ungariei, conduse de Ioan de Hunedoara, si ostile sultanului Murad al doilea. Printre morti s-a aflat si regele Ungariei, cel care nu ascultase sfaturile voievodului Transilvaniei, s-a avantat in lupta, si a fost ucis. Ioan de Hunedoara a incercat sa isi motiveze ostasii demoralizati de pierderea regelui. Atunci Iancu de Hunedoara a grait: .
3 Soarta nefasta a lui Ioan de Hunedoara Ioan de Hunedoara a murit, in 1456, de ciuma, potrivit istoricilor, la cateva saptamani dupa incheierea luptei pentru apararea cetatii Belgradului, asediata de oastea otomana a lui Mehmed Cuceritorul. Unii cronicari otomani sustineau ca o sageata trasa de un turc, inainte de a fugi de pe campul de lupta, i-ar fi cauzat o rana, ce urma sa ii fie fatala. "Diavolul acela raufacator si plin de viclenii care era capul ratacitilor si al uneltirilor si capetenia ghiaurilor rai din fire, plecand din seraiul sau de serdar s-a dus si s-a asezat la poarta infernului aducator de necazuri si in timp ce nenorocitul acela umbla printre pedestrasii sai si vorbea, facand semne cu mana celor din fata sa, un gaziu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro