Zeama cea mai buna a iernii, din costita afumata si fiarta pana la culoarea aramii. Cum se prepara delicatesa

Zeama cea mai buna a iernii, din costita afumata si fiarta pana la culoarea aramii. Cum se prepara delicatesa

"Sa te duci la camara cu afumaturi si sa iei de acolo o halca de costita afumata, dar din aceea straturi-straturi de carne si de slanina. Si scoate cu strecatoarea din butoi cateva gogonele, un castravete acru carn ca un nas de papusar, doi-trei ardei Kapia de cei lungi, buchetele de conopida, morcovi ca cei ai omului de zapada, felii de sfecla rosie si ce legume mai ai tu pe acolo.

acum 38 luni (3 Feb 2017)

Uica Mihai e specialist in gatit si de fiecare data scoate din traista lui o reteta noua pe care daca o pui in aplicare nu ai nimic de pierdut. Asa e si cu zeama de mai jos, o ciorba despre care Uica spune ca e numai buna de servit cu o mamaliga fierbinte si cu cele mai bune muraturi.

"Sa te duci la camara cu afumaturi si sa iei de acolo o halca de costita afumata, dar din aceea straturi-straturi de carne si de slanina. Si sa mai cobori si in podrum unde zace butoiul cu muraturi cu pielita gingasa si usor prinsa de ger. Si scoate cu strecatoarea din butoi cateva gogonele, un castravete acru carn ca un nas de papusar, doi-trei ardei Kapia de cei lungi, buchetele de conopida, morcovi ca cei ai omului de zapada, felii de sfecla rosie si ce legume mai ai tu pe acolo. Si intr-un borcan prost de sticla, sa mai furi si cam o litra de zeama racoritoare, cu izul ei de usturoi, marar, hrean si boabe de mustar. Si sa torni in ea ulei de cel bun, si acolo la foc iute, sa frigi costita taiata felii nu prea grosute, dar nici prea subtirele. Iar cand are costita o culoare asa de arama, de iti urca deja din stomac sevele cele hulpave, sa stingi frisoarea cu zeama de muraturi. Si sa nu pui mirodenii decat daca ti-e voia, un strop de sare si un strop de piper, ca sa fie gustul dupa foamea ta.

Iar la urma daca a fiert doar un sfert de ceas, cauta bine in frigider ca trebuie sa dai de borcanul cu smantana de la baba laptareasa. Si sa torni un sfert de litru bun, incetisor, in zeama fierbinte, ca sa nu se taie fiertura si sa faca un obraz gingas.

Dar sa nu te puna Aghiuta sa te intorci la oala de vin, ca vin la tine si te trag de urechi. Si cand termini iti dau voie sa mai bei o cana de vin fiert, dar numai una si sa mananci mai un castron din zeama aia fermecata. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro