Zbuciumata istorie a monedei nationale, de la talerul olandez la leul greu. Cum au intrat romanii in cercul select al "milionarilor" lumii

Zbuciumata istorie a monedei nationale, de la talerul olandez la leul greu. Cum au intrat romanii in cercul select al

Desi s-au implinit 10 ani de la ultima denominare monetara a leului nostru, inca mai sunt romani care pronunta preturile si veniturile proprii in functie de vechile lor semnificatii , fiindu-le destul de greu sa stabileasca repede si pe loc noile valori de convertire. Varstnicii si nu numai mai intampina si azi, la 10 ani de la schimbare, dificultati cu aceasta ultima denominare si pronunta sumele cu cinci, sase si chiar mai multe zerouri , asta in timp ce guvernantii ne anunta ca in curand chiar daca nu cum se anticipase, dar oricum pana in 2020, ne vom trezi cu preturile si salariile in Euro si atunci cu siguranta vom avea parte de alte surprize de acomodare cu aceasta moneda, chiar daca nu noua, dar nefolosita, inca intens la scara nationala", precizeaza Florin Dardala.

acum 87 luni (5 Sep 2015)

Desi s-au implinit 10 ani de la ultima denominare monetara a leului nostru, inca mai sunt romani care pronunta preturile si veniturile proprii in functie de vechile lor semnificatii , fiindu-le destul de greu sa stabileasca repede si pe loc noile valori de convertire.

Despre istoria leului nostru cel atat de incercat si cum a fost acesta adoptat de catre stramosii nostri, aflam din informatiile istoricului Florin Dardala, de la Arhivele Nationale Vrancea.

"Se poate aminti aici ca pana la introducea oficiala a leului, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, romanii achizitionau sau vindeau in alte monede, de preferat in franci, la un curs stabilit in functie de un asa zis leu care nu mai exista, de fapt, in circulatie.

O data cu trecerea timpului, acesti taleri-lei au disparut din circulatie fiind piliti de speculanti, tezaurizati, topiti si mai ales neinsotiti de alte emisiuni monetare care sa improspateze numarul acestor bani. Pentru ca pe piata romaneasca, de secol XIX, leii vechi lipseau cu desavarsire, mai intai domnitorul Cuza si apoi Carol I au incercat (ultimul a si reusit) sa introduca leii noi, pe care cu ajutorul unor specialisti remarcabili i-a confectionat mai intai peste hotare apoi, chiar in tara, in din ce in ce mai multe exemplare.

Astfel, in Romania de pana la Marea Unire a urmat o relativa stabilitate monetara, cu cateva mici momente de deruta, poate, in timpul Razboiului de Independenta, cand rublele aliatilor au zguduit destul de bine valoarea leului nostru, dar personajele aflate atunci la butoanele tarii au reusit sa tina in frau devalorizarea banilor romanesti.

Dupa prabusirea regimului de trista amintire, noul sistem asa zis capitalist si de piata a lovit si acesta cu putere in populatie printr-o inflatie galopanta care mai bine de un deceniu a saracit multi romani. Usor, usor in vremurile mai recente lucrurile s-au mai ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro