Zaharul este mai periculos decat sarea pentru sanatatea inimii

Zaharul este mai periculos decat sarea pentru sanatatea inimii

Potrivit dailymail.co.uk, cercetatorii din New York si Kansas sustin veridicitatea concluziilor studiului si pe baza unei alte cercetari recente, la care au participat 8.670 de francezi adulti, care nu a descoperit nicio legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala. Pe de alta parte, profesorul Graham McGregor, expert in medicina cardiovasculara la Queen Mary, University of London, spune ca dovezile care dau vina pe zahar si nu pe sare pentru cresterea tensiunii arteriale "sunt incredibil de slabe", argumentand ca cercetari intinse pe decenii au aratat o legatura puternica intre consumul de sare si hipertensiune.

acum 118 luni (16 Sep 2014)

Potrivit dailymail.co.uk, cercetatorii din New York si Kansas sustin veridicitatea concluziilor studiului si pe baza unei alte cercetari recente, la care au participat 8.670 de francezi adulti, care nu a descoperit nicio legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala.

De mult timp, expertii recomanda ca populatia sa consume mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25% si ar fi responsabila pentru trei milioane de decese anual, la nivel mondial.

Dar cercetatorii condusi de James DiNicolantonio au publicat un articol in American Journal of Cardiology in care sustin ca "zaharul, nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Acest lucru este sustinut de analizarea datelor obtinute in urma mai multor studii la scara larga care sugereaza ca zaharul are o legatura mult mai pregnanta cu hipertensiunea decat sodiul (sarea de bucatarie este clorura de sodiu, n.r.).

Expertii americani cred ca nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale.

DiNicolantonio, cercetator in domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke's Mid America Heart Institute din Kansas City, contrazice si parerile expertilor care spun ca o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace. O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate si bogate in zaharuri, crescand astfel riscul de diabet, obezitate si boli cardiovasculare", spune DiNicolantonio.

Stim ca zaharul nu contine niciun nutrient si avem tot mai multe dovezi ca este un factor de risc independent pentru multe maladii", spune acesta.

Pe de alta parte, profesorul Graham McGregor, expert in medicina c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro