Yanny sau Laurel? "Iluzia" audio care a impartit internetul in doua

Yanny sau Laurel?

Yanny or Laurel pic.twitter.com/jvHhCbMc8I -- Cloe Feldman (@CloeCouture) May 15, 2018 Profesorul David Alais, de la Universitatea de Psihologie din Sydney, spune ca este un exemplu de "stimulent perceptual ambiguu". Aceasta teorie este sustinuta si de profesorul de audiologie si neurologie cognitiva Lars Riecke, de la Universitatea din Maastricht.

acum 23 luni (16 May 2018)

Un clip audio in care este repetat un cuvant - dar care e acela? Atat de diferite sunt parerile, incat au fost cooptati si experti pentru a explica fenomenul. Yanny or Laurel pic.twitter.com/jvHhCbMc8I -- Cloe Feldman (@CloeCouture) May 15, 2018 Profesorul David Alais, de la Universitatea de Psihologie din Sydney, spune ca este un exemplu de "stimulent perceptual ambiguu". "Aceste cuvinte pot fi auzite in doua moduri si adesea mintea jongleaza intre cele doua interpretari, deoarece creierul nu se poate decide asupra unei interpretari definitive", a explicat profesorul pentru The Guardian. Aici, Yanny/Laurel este ambiguu pentru ca fiecare sunet are un continut similar de energie. Toate acestea nu fac decat sa evidentieze masura mare in care creierul este un interpret activ al contributiei senzoriale, astfel lumea exterioara este mai putin obiectiva decat ne place sa credem", mai spune expertul. La 52 de ani, urechile sale nu au o sensibilitate inalta a frecventei, o consecinta a imbatranirii. In al doilea rand, este vorba de accentul generat de calculator. Aceasta teorie este sustinuta si de profesorul de audiologie si neurologie cognitiva Lars Riecke, de la Universitatea din Maastricht. Profesorul a declarat, pentru Verge, ca "secretul este frecventa, insa conteaza foarte mult mecanica urechilor fiecarei persoana si ceea ce se asteapta sa auda." "Cele mai multe sunete - inclusiv Y si L - sunt realizate din mai multe frecvente simultane. Profesorul Huck McDermott, de la Institutul de Bionica din Melbourne, sugereaza ca, in timp ce frecventa dispozitivului pe care ascultati are un impact important, exista "multi alti factori care ne influenteaza perceptia". Istoria personala poate, de asemenea, sa va indice o preferinta inconstienta pentru unul sau altul. De exemplu, poate cunoasteti mai multe persoane cu numele de decat cu cel de ", explica McDermott.

Totodata, expertul mai subliniaza ca si indiciile vizuale joaca un rol important: "Daca ati vazut ambele nume ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro