X-PRESS: Abuzuri in serviciile romane de securitate

Doi fosti sefi de servicii din SRI au dezvaluit la B1TV, in emisiunea X-PRESS, moderata de Sabin Orcan, directorul editorial al Romaniei Libere, abuzurile la care au fost supusi de conducerea Serviciului Roman de Informatii atunci cand au incercat sa atraga atentia asupra unor ilegalitati din sistem. Actualul maior in rezerva a continuat propria ancheta si a descoperit ca procurorul sef de atunci al Curtii de Apel Ploiesti, Liviu Tudose, avea legaturi cu Sebastian Ghita, membru in Comisia Parlamentara de Control a SRI, acesta din urma fiind foarte apropiat de familia Cosma. Mandatul de perchezitie viza cinci adrese care-i apartineau lui Daniel Florea si rudelor sale si a fost semnat de judecatorul Zinica Trandafirescu, despre care CNSAS a confirmat ca a fost ofiter de securitate si a facut politie politica.

acum 92 luni (22 Aug 2016)

Doi fosti sefi de servicii din SRI au dezvaluit la B1TV, in emisiunea X-PRESS, moderata de Sabin Orcan, directorul editorial al Romaniei Libere, abuzurile la care au fost supusi de conducerea Serviciului Roman de Informatii atunci cand au incercat sa atraga atentia asupra unor ilegalitati din sistem. In timp ce acesti avertizori au fost sanctionati disciplinar, SRI si SIE sunt conduse operativ de aceeasi doi generali de 11 ani: general Florian Coldea la SRI si general Silviu Predoiu la SIE.

Povestea colonelului in rezerva Ion Dedu, fost sef de sector in domeniul cibernetic in Serviciul Roman de Informatii, arata clar comportamentul dictatorial al sefilor serviciului, fata de care nimeni, nici macar justitia, nu ia nici o masura. Ca un avertizor civilizat si un militar ordonat, a facut un raport intern, de 10 pagini, pe care l-a clasificat "strict secret" si l-a transmis directorului de atunci al SRI, George Maior. Apoi a fost cercetat de o comisie de control, a fost trimis in fata unui consiliu de judecata al SRI si a fost sanctionat disciplinar cu "consemnare", potrivit dezvaluirilor pe care le-a facut colonelul in cadrul emisiunii. Asadar, Ion Dedu a atacat in justitie doua documente administrative, pe care le considera ilegale: cel de eliberare din functie si cel de sanctionare.

Legaturile dintre SRI si Sebastian Ghita

Un caz similar este si cel al maiorului in rezerva Daniel Florea, fost sef de birou de securitate interna in cadrul SRI. La SRI Prahova se lucra, in 2013, la un caz - cel al presedintelui Consiliului Judetean Prahova de atunci, Mircea Cosma. In opinia lui Daniel Florea, din interiorul SRI exista o scurgere de informatii din aceasta ancheta catre persoane din jurul politicianului. Cercetand situatia, Daniel Florea a ajuns la concluzia ca aceste informatii se scurgeau pe circuitul de colaborare dintre SRI Prahova si Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, care se ocupa de dosar. Actualul maior in rezerva a continuat propria anch... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro