Wild Wild East: digitalizarea Romaniei e mai puternica decat ar crede romanii

Wild Wild East: digitalizarea Romaniei e mai puternica decat ar crede romanii

Inovatia nu e de placere, e de nevoie Sa nu te mire, internetul din Romania nu-i atat de bun, pentru ca suntem noi "smecheri", ci e asa pentru ca altceva n-a fost. In studiul Mastercard derulat in 23 de tari, cu peste 20.000 de persoane, Romania se descurca foarte bine la acceptarea oricarui dispozitiv pentru plata, in locul cardului (86%), si la a-si plati factura digital, fara birocratia pe care n-ai cum s-o iubesti (25% in prezent, dar 69% sunt dispusi sa faca asta). Sa nu uitam de Bulgaria, tara alaturi de care Romania merge inainte (ca vrea sau ca nu vrea): dintre cele 23 tari analizate, cele doua au aratat cel mai mare potential de dezvoltare al segmentului de plati mobile. Maine, poate fi vorba de un startup romanesc care profita de piata celor 34 de miliarde de dispozitive conectate la internet (in 2020).

acum 48 luni (27 Sep 2016)

Mastercard a realizat un studiu ale carui rezultate le-a prezentat de curand, in Budapesta. Pana aici ar fi de intuit ca e vorba, mai ales, despre Europa centrala si de est. "Romania si Bulgaria au cel mai mare potential de dezvoltare in inovatie si in segmentul platilor mobile", potrivit studiului "Impactul Inovatiei". Iar dintr-o parte in alta, dintr-un sistem digital in altul, trec aceste valori care nu-ti mai umplu buzunarele si nu mai poti face "caramizi" din ele.

Intr-o sala cam cat un teren de volei, oficiali Mastercard vorbesc pe scena, cu entuziasm, despre cat de bine, de mult a evoluat societatea si noi ca indivizi. Vorbesc despre portofele digitale, inovatie in payment, despre tokenizare si digitalizare, iar eu tot m-am ales cu un pumn de monede dupa trei ore petrecute in Budapesta. N-au un rost al lor - nu le mai folosim la telefoane publice - si marcarea subdiviziunii unei monede o poti face foarte bine si cu bancnote. Sau, si mai bine, n-o mai faci deloc si platesti digital. Si, cat ma jucam eu cu monedele acestea a caror valoarea nu o inteleg decat raportata la euro, pe atat de mult vorbeau oficiali Mastercard despre digitalizare.

Ma asteptam sa aud multe felicitari pentru sistemele digitale ca intreg, despre cum vom scapa de monede intr-o zi. Asta si pentru ca atunci cand te duci din Romania la o conferinta internationala, nu te prea astepti sa auzi pentru tara ta cuvinte de lauda. Inovatia nu e de placere, e de nevoie

Sa nu te mire, internetul din Romania nu-i atat de bun, pentru ca suntem noi "smecheri", ci e asa pentru ca altceva n-a fost. Romania, ei bine, Romania incepe sa fie din ce in ce mai eficienta in digitalizare si nu doar printre cei tineri. Pana la urma, indiferent de varsta, nimanui nu-i place sa stea la coada.

In studiul Mastercard derulat in 23 de tari, cu peste 20.000 de persoane, Romania se descurca foarte bine la acceptarea oricaru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro