WikiLeaks: Ultimii trei presedinti ai Frantei, spionati de SUA. Ce masuri ia Hollande

Ultimii trei preşedinţi ai Franţei, François Hollande, Nicolas Sarkozy şi Jacques Chirac, precum şi numeroşi miniştri, funcţionari de rang inalt, deputaţi sau diplomaţi francezi au fost interceptaţi in beneficiul Statelor Unite, potrivit unor documente confidenţiale ale NSA, dezvăluite de WikiLeaks, informează Mediafax. De asemenea, NSA (Agenţia americană pentru Securitatea Naţională) avea, potrivit unui document redactat in perioada preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), o listă cu numerele de telefon ale unor ţinte ale sale, intre care consilierul diplomatic Jean-David Levitte, secretarul general de la Élysée Claude Guéant, purtătorul de cuvant al Ministerului de Externe Bernard Valero sau ministrul pentru Comerţ Extern Pierre Lellouche.

acum 89 luni (24 Jun 2015)

Ultimii trei preşedinţi ai Franţei, François Hollande, Nicolas Sarkozy şi Jacques Chirac, precum şi numeroşi miniştri, funcţionari de rang inalt, deputaţi sau diplomaţi francezi au fost interceptaţi in beneficiul Statelor Unite, potrivit unor documente confidenţiale ale NSA, dezvăluite de WikiLeaks, informează Mediafax.

Citește și: Casa Albă, reacție la dezvăluirile WikiLeaks despre interceptările președinților francezi

Potrivit Mediapart şi Libération, documentele strict confidenţiale obţinute de WikiLeaks relevă interceptări privind chestiuni diplomatice, de politică locală sau economice.

De asemenea, NSA (Agenţia americană pentru Securitatea Naţională) avea, potrivit unui document redactat in perioada preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), o listă cu numerele de telefon ale unor ţinte ale sale, intre care consilierul diplomatic Jean-David Levitte, secretarul general de la Élysée Claude Guéant, purtătorul de cuvant al Ministerului de Externe Bernard Valero sau ministrul pentru Comerţ Extern Pierre Lellouche.

Potrivit Mediapart, Libération şi WikiLeaks, un raport din 22 mai 2012 al NSA se referă la o conversaţie avută cu patru zile mai devreme de preşedintele recent ales François Hollande cu premierul francez de la acea vreme Jean-Marc Ayrault. In cursul acestei conversaţii, Hollande ii exprima lui Ayrault dorinţa sa de a organiza "consultări secrete" cu opoziţia germană privind eventualitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro, un subiect de actualitate.

"Dacă americanii au interceptat-o pe Angela Merkel, nu văd de ce nu ar fi fost interceptaţi şi alţii", comentează pentru Mediapart aceste dezvăluiri Frédéric Péchenard, fostul patron al poliţiei franceze.

François Hollande a convocat Consiliul Apărării pentru miercuri dimineaţă

Preşedintele François Hollande a convocat Consiliul Apărării pentru miercuri dimineaţă, cu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro