Washington Post: Arabia Saudita ar folosi fosfor alb furnizat de Statele Unite in razboiul din Yemen

Imaginile, postate pe conturi pro-saudite de Twitter si Instagram arata ca fortele saudite folosesc diferite sisteme pentru a lansa munitii cu fosfor alb, incluzand proiectile de tancuri, mortare, obuziere si grenade de razboi. Dupa ce a verificat o imagine care circula pe retelele de socializare ce ilustra un obuz de mortier cu fosfor alb de pe campul de lupta, un oficial al SUA a declarat ca aceasta pare de origine americana, insa nu se poate fixa o vanzare particulara, deoarece marcajele de identificare erau neclare.

acum 55 luni (21 Sep 2016)

Imaginile, postate pe conturi pro-saudite de Twitter si Instagram arata ca fortele saudite folosesc diferite sisteme pentru a lansa munitii cu fosfor alb, incluzand proiectile de tancuri, mortare, obuziere si grenade de razboi. Secventele video si imaginile postate pe conturile de socializare indica faptul ca munitia este utilizata in apropiere de granita Arabiei Saudite cu Yemen - in provincia Najran - si in jurul capitalei yemenite, Sanaa. Potrivit legilor americane, fosforul alb este vandut altor tari pentru ca acestea sa il foloseasca atunci cand semnalizeaza catre alte trupe sau cand creeaza ecrane de fum. Dupa ce a verificat o imagine care circula pe retelele de socializare ce ilustra un obuz de mortier cu fosfor alb de pe campul de lupta, un oficial al SUA a declarat ca aceasta pare de origine americana, insa nu se poate fixa o vanzare particulara, deoarece marcajele de identificare erau neclare.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat ca institutia verifica rapoartele potrivit carora fortele saudite utilizeaza in mod abuziv munitiile cu fosfor alb furnizate de americani, precizand ca "SUA va lua toate masurile de corectie necesare". De la venirea la putere, in 2009, administratia Obama a obtinut mai mult de 115 miliarde de dolari din 42 de vanzari de arme catre Arabia Saudita, mai mult decat orice alta administratie a Statelor Unite, potrivit unui raport din Monitorul de asistenta pentru securitate. In mai, administratia Obama a oprit vanzarea catre sauditi a aproximativ 400 de bombe cu dispersie, dupa ce organizatiile pentru apararea drepturilor omului au documentat folosirea armelor in zonele civile. Nu este clar inca in ce mod folosesc sauditii munitiile, potrivit Washington Post, insa guvernul a fost condamnat deja pentru bombardarea nediscriminatorie in zonele civile, inca de la campania sa impotriva fortelor rebele din Yemen care a inceput in 2015. Dreptul international umanitar nu interzice folosirea fosforului alb, dar exista o cerinta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro