Vulcanul din buricul targului. Balta Dracului, obiectiv turistic faimos in Covasna, dar aproape necunoscut in restul Romaniei

Vulcanul din buricul targului. Balta Dracului, obiectiv turistic faimos in Covasna, dar aproape necunoscut in restul Romaniei

Situata la o altitudine de 600 metri, in zona de imbinare a Muntilor Carpati, acest loc beneficiaza din plin de bogatia factorilor naturali: apa minerala carbogazoasa, mofete naturale, precum si de climatul bogat in aeroioni negativi, existenti datorita padurilor de brazi. Statiunea se afla in curbura Carpatilor Orientali, la o altitudine de 550-671 metri, la o distanta de 35 de kilometri din orasul Sfantu Gheorghe, 19 de kilometri de Targu Secuiesc, 60 de kilometri de Brasov si 250 de kilometri de Bucuresti.

acum 57 luni (5 Sep 2015)

Balta Dracului este un vulcan noroios care s-a format in urma cu milioane de ani, dar a devenit mai cunoscut dupa anul 1800. Practic, este o groapa in care au loc multiple eruptii de namol.

Fenomen explicat stiintific

Fenomenul este explicat de geologi. In subteran, din cauza emanatiilor foarte puternice de monoxid de carbon, apa bolboreste continuu, ca sa folosim o expresie populara. Aceste emanatii au concetratii de pana la 98% de monoxid de carbon. "Practic, apa minerala aflata in subteran si cea din panza freatica sunt mentinute de gaze intr-un permanent vartej.

Monumentul amenajat in centrul orasului Covasna

De-a lungul anilor, Balta Dracului a erupt de nenumarate ori, cea mai puternica dintre eruptii fiind in 1837, urmata de alte astfel de fenomene in 1857, 1864 si 1885.

Focul Iadului

Numele de Balta Dracului a fost dat in secolul al XVIII-a, cand fenomelul se credea a fi unul de natura demonica, iar oamenii nici macar nu se apropiau de groapa in care erau eruptiile de namol. De aceea, oamenii ocoleau locul si chiar credeau ca daca se apropie prea tare vor fi blestemati, vor fi atrasi de partea necuratului si vor ajunge in Iad. In apropierea vulcanului sunt multe izvoare de apa minerala, care ajuta la ameliorarea anumitor boli, fapt dovenit stiintific. Mii de oameni vin sa ia apa de aici sau sa faca tratament.

Regina apelor minerale

Statiunea Covasna, numita Regina Apelor Minerale sau orasul celor 1.000 de izvoare, este renumita pentru apele sale inca din secolul trecut. A fost atestata documentar inca de la 1548, dar abia la inceputul lui 1900 a fost recunoscuta pe plan mondial ca statiune de tratament balnear.

Orasul Covasna, care este brazdat de izvoare de ape minerale, ofera o sumedenie de posibilitati de tratament, pentru petrecerea concediului, dar si a timp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro