Vremea s-a indreptat, dar dezastrul lasat de inundatii ramane. Peste 1300 de oameni nu s-au putut intoarce in casele pline de apa. Interventia autoritatilor este criticata de politicieni

Autorităţile de la Bucureşti le-au trimis oamenilor din Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi - localitpăţile cele mai lovite de inundaţii - apă şi alimnete, după cum a anunţat secretarul de stat in Ministerul de Interne, Raed Arafat: "Avand in vedere că multe dintre sursele de apă din localităţile inundate din judeţul Galaţi au fost colmatate, astăzi au fost trimise in acele zone trei staţii de potabilizare a apei, din Bucureşti, Brăila şi Tulcea. Climatologul Roxana Bojariu a atras atenţia, la Radio Romania Actualităţi, că pentru astfel de situaţii, autorităţile centrale şi locale trebuie să aibă la dispoziţie nu doar sisteme de alertare, ci şi proceduri şi planuri concrete de adaptare la noile condiţii meteorologice: "Să iţi planifici dezvoltarea localităţii, să iţi planifici felul in care iţi gospodăreşti resursele locale, astfel incat, in cazul unor fenomene extreme, să reduci riscul de a avea pierderi de vieţi omeneşti sau de bunuri.

acum 95 luni (14 Oct 2016)

Situaţia rămane critică in judeţul Galaţi, cel mai grav afectat de inundaţiile din ultimele zile. Aproape 1300 de oameni au fost nevoiţi să-şi găsească un alt adăpost după ce peste 700 de case au fost inundate. A fost nevoie de intervenţia Armatei şi a pompierilor, dar şi de ajutorul Crucii Roşii pentru diminuarea efectelor viiturilor. Vremea s-a mai indreptat in judeţele afectate de inundaţiile din ultimele zile, iar sutele de oameni care şi-au părăsit locuinţele acoperite de ape incearcă acum să-şi reia traiul cotidian. In sprijinul celor care au avut de suferit au venit aproape 900 de pompieri, jandarmi, poliţişti şi militari ai Armatei. Autorităţile de la Bucureşti le-au trimis oamenilor din Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi - localitpăţile cele mai lovite de inundaţii - apă şi alimnete, după cum a anunţat secretarul de stat in Ministerul de Interne, Raed Arafat:

"Avand in vedere că multe dintre sursele de apă din localităţile inundate din judeţul Galaţi au fost colmatate, astăzi au fost trimise in acele zone trei staţii de potabilizare a apei, din Bucureşti, Brăila şi Tulcea. S-a aprobat scoaterea de la rezervele de stat a 18.000 de litri apă minerală, 12.000 conserve de carne şi 15.000 conserve de pateuri."

Se circulă, vineri dimineaţă, pe toate drumurile din judeţul Galaţi, cu excepţia lui DN 25 pentru deblcoarea căruia autoritiăţile au decis să spargă o porţiune din barajul de pe raul din aporpiere pentru ca apa si fie evacuată controlat. DN 25 care leagă Galaţiul de nordul Moldovei va putea fi folisit din nou abia peste două trei zile in condiţiile in care pe unele porţiuni apa atinge chiar şi un metru inălţime. Specialistii estimeaza chiar ca in zona s-ar fi adunat o cantitate impresionanta de apa - 3,5 milioane de metri cubi.

Situatii dramatice au fost si in judeţele Buzau, Vrancea, Prahova şi Vaslui unde pompierii au intervenit cu utilaje specia... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro