Votul electronic: solutia de care fug politicienii romani. Beneficii si dezavantaje

Votul electronic: solutia de care fug politicienii romani. Beneficii si dezavantaje

O solutie dezbatuta este introducerea votului electronic la scara larga, prin care orice roman cu acces la internet sa poata vota din pat, de la serviciu, din cafenea sau de oriunde. Exista o varietate de metode care intra in aceasta categorie: folosirea de scanere pentru citirea buletinelor de vot, folosirea de terminale electronice in sectiile de votare si memorarea voturilor pe suport fizic (cartele perforate de regula), transmiterea directa prin retele de date a votului", spune specialistul. Profesorul Vasile Baltac preda de peste 15 ani cursuri de tehnologia informatiei, management si strategii de eGuvernare la SNSPA si spune ca Romania se afla pe ultimul loc in UE la eGuvernare, iar un sistem de vot electronic este dificil de implementat si "probabil nici nu le-ar placea politicienilor". Nu iti trebuie decat conexiune la internet si cartea de identitate cu cip pe care o conectezi la computer, te loghezi, treci de niste filtre de securitate si in trei minute ai terminat, ai votat", a declarat, pentru Raul Cazan, blogger adevarul.ro, Tanel Tang, reprezentant al Estoniei la Consiliul Europei, care se ocupa de "i-voting".

acum 63 luni (4 Nov 2014)

O solutie dezbatuta este introducerea votului electronic la scara larga, prin care orice roman cu acces la internet sa poata vota din pat, de la serviciu, din cafenea sau de oriunde. Exista o varietate de metode care intra in aceasta categorie: folosirea de scanere pentru citirea buletinelor de vot, folosirea de terminale electronice in sectiile de votare si memorarea voturilor pe suport fizic (cartele perforate de regula), transmiterea directa prin retele de date a votului", spune specialistul.

Profesorul Vasile Baltac preda de peste 15 ani cursuri de tehnologia informatiei, management si strategii de eGuvernare la SNSPA si spune ca Romania se afla pe ultimul loc in UE la eGuvernare, iar un sistem de vot electronic este dificil de implementat si "probabil nici nu le-ar placea politicienilor".

Atat timp cat partidele sunt multumite cu dezordinea actuala, e imposibil sa ajungem la votul electronic

Un vot electronic ar diminua turismul electoral si ar fi pus o mai mare presiune asupra politicienilor, crede si Dan Ionescu, analist politic si blogger adevarul.ro. Ar fi nevoie de un consens al tuturor partidelor in ceea ce priveste schimbarea sistemului de vot si atat timp cat partidele sunt multumite cu dezordinea actuala, e imposibil sa ajungem la votul electronic", adauga Ionescu. "O solutie mai realista ar fi ca votul electronic sa devina o constanta in tarile Uniunii Europene si dupa utilizarea sa pentru mai multi ani sa fim si noi impinsi de la spate de organismele internationale sa trecem de la urne la clickuri", completeaza el.

Tentativele din Romania

Votul electronic a fost folosit in Romania o singura data, in 2003, cand Guvernul Nastase a dat o Ordonanta de Urgenta pentru ca militarii din teatrele de operatiuni - Afganistan, Bosnia-Hertegovina, Irak si Kosovo - sa poata vota mai usor pentru revizuirea Constitutiei. Insa demersul de atunci a fost doar o ex... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro