Vot pentru o noua unire a Basarabiei cu Romania

"Romania libera" a distribuit la Chisinau editia de colectie "Unirea cu Basarabia, obligatie istorica sau povara", realizata special pentru implinirea a 98 de ani de la momentul istoric al unirii romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului. Prima reuniune s-a desfasurat la Bucuresti, anul trecut, si atunci peste 70 de organizatii de romani din America de Nord, Europa si Asia au semnat declaratia de sustinere a dezideratului unirii Republicii Moldova cu Romania, mi-a explicat Dorin Dusciac, cel care acum vorbeste in numele conationalilor sai din Paris.

acum 58 luni (27 Mar 2016)

"Romania libera" a distribuit la Chisinau editia de colectie "Unirea cu Basarabia, obligatie istorica sau povara", realizata special pentru implinirea a 98 de ani de la momentul istoric al unirii romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului.

Am ajuns, din nou, la Chisinau, cu ocazia celor mai recente actiuni unioniste: congresul asociatiilor romanilor de pe meridianele globului, infiintarea celui de-al doilea Sfat al Tarii, dar si un mars unionist care a strabatut ieri capitala Republicii Moldova si la care au participat cel putin 5.000 de persoane. S-au implinit 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Asa ca inca din 26 martie, la Chisinau, au venit reprezentanti ai asociatiilor de romani de pe toate continentele, la cel de-al doilea congres al Diasporei Unioniste.

Prima reuniune s-a desfasurat la Bucuresti, anul trecut, si atunci peste 70 de organizatii de romani din America de Nord, Europa si Asia au semnat declaratia de sustinere a dezideratului unirii Republicii Moldova cu Romania, mi-a explicat Dorin Dusciac, cel care acum vorbeste in numele conationalilor sai din Paris. A venit la reuniunea de anul acesta pentru a vorbi despre avantajele economice ale unirii celor doua state romanesti, in special din punct de vedere al mediului. Tatiana Chirita, din Italia, cu activitate editoriala pentru o serie de ziare si reviste in limba romana din diaspora, aduce in atentie vremurile actuale, care trebuie sa fie cat mai pragmatice in sustinerea idealului unionist.

Diaspora, inteleg din ce vorbesc participantii la reuniune, depune eforturi pentru a explica autoritatilor europene, comunitatilor, oricarui strain de ce este normal ca Republica Moldova sa se uneasca cu Romania. Asta, in conditiile in care nici de la autoritatile de la Bucuresti, nici de la cele din Republica Moldova nu vin semnale care sa lamureasca opinia publica internationala despre acest ideal al romanilor.

Frustrare si fapte

Dincolo de calculele pe care... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro