Vor fi lasate restaurantele sa nu respecte regulile contra incendiilor?

Reprezentantii Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor cer Guvernului o derogare de un an de la aplicarea actului normativ ce vizeaza securitatea la incendiu, sustinand ca, in curand, se vor pierde 200.000 de locuri de munca. Iar cativa hotelieri contactati de ziarul Romania libera sustin ca ei nu solicita nici o amanare in aplicarea legii deoarece in cazul unitatilor de primire turistica nu se pot da declaratii pe propria raspundere, proprietarii fiind obligati sa indeplineasca toate conditiile, inainte de a obtine aviz de functionare.

acum 54 luni (27 Dec 2015)

Reprezentantii Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor cer Guvernului o derogare de un an de la aplicarea actului normativ ce vizeaza securitatea la incendiu, sustinand ca, in curand, se vor pierde 200.000 de locuri de munca. Pe de alta parte, patronii unor restaurante mari spun ca unde-i lege nu-i tocmeala si ca viata oamenilor este mai presus de business.

Dupa tragedia de la clubul Colectiv, reprezentantii institutiilor statului au inceput sa verifice daca firmele respecta conditiile de securitate la incendiu prevazute prin lege. De exemplu, proprietarii grupului City Grill au decis sa inchida doua cladiri din centrul vechi al Capitalei - City Grill Lipscani si Trattoria Buongiorno de pe Strada Franceza. Speriati ca isi vad in pericol afacerile, reprezentantii Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania "HORA" solicita Guvernului acordarea unui ragaz de 12 luni pentru conformare firmelor care nu intra sub incidenta conditiilor de suspendare a activitatii prevazute prin HG 915/2015 privind criteriile pentru oprirea functionarii/utilizarii cladirilor daca se incalca securitatea la incendiu. Conform unui comunicat postat pe site-ul organizatiei patronale, demersul HORA este sustinut si de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania - AMRCR, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Federatia Patronatelor din Turism, Federatia Industriei Hoteliere si Asociatia Comerciantilor din Centrul Istoric.

Cererea organizatiei patronale vine la mai bine de o luna dupa ce HORA solicita verificarea imediata a masurilor de siguranta in unitatile HORECA (restaurante, baruri, cafenele). "Astfel, prin somatii repetate, in mod suplimentar si nejustificat fata de anii precedenti, sunt solicitate numeroase avize, autorizatii si expertize tehnice ale cladirilor, inclusiv prezentarea autorizatiilor I.S.U., in acest fel conditionandu-se in mod nejustificat eliberarea/prelungirea autorizatiilor de functionare incepand cu 1 ianuarie 2016... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro