Vopsitul oualor sau vopsitul oualelor? De ce au romanii tendinta de a incurca varianta corecta
O ampla explicatie pe seama acestei greseli este oferita de profesorul universitar Ion Coja in lucrarea sa, "Indreptarea Indreptarului ortografic, ortoepic si de punctuatie". "De mai multe ori le-am cerut studentilor, la seminar, sa-mi raspunda cat mai prompt, mai repede, fara sa se gandeasca prea mult, care este forma de genitiv plural de la ou.
O ampla explicatie pe seama acestei greseli este oferita de profesorul universitar Ion Coja in lucrarea sa, "Indreptarea Indreptarului ortografic, ortoepic si de punctuatie". Profesor universitar la Facultatea de Litere, din cadrul Universitatii Bucuresti, lingvist si scriitor, deopotriva, Ion Coja explica si de ce romanii au tendinta de a folosi forma gresita in locul celei corecte.
"De mai multe ori le-am cerut studentilor, la seminar, sa-mi raspunda cat mai prompt, mai repede, fara sa se gandeasca prea mult, care este forma de genitiv plural de la ou.
Acesta continua explicatia aratand de ce nu ne suna bine in urechi forma "oualor" si ne vine mai repede in minte "oualelor":
"Mai intai sa observam ca acest cuvint reprezinta o anomalie: formeaza pluralul cu -a, fonem tipic pentru singular. In amandoua cuvintele, la origine a fost intentia de a marca pluralul, in modul cel mai legiuit cu putinta, prin -e, ceea ce ar fi dat nastere diftongului ue : *oue, *doue, diftong inacceptabil in limba romana.
Cu alte cuvinte, daca ne "suna" mai bine oualelor, atunci acesta este genitivul plural de la ou si nu altul ! Mai ramane intrebarea : de ce "suna" mai greoaie forma oualor ? Indiferent de genul lor, aceste substantive exprima pluralul genitiv printr-un morfem de genitiv plural, -lor, precedat de un e sau i, adica de o vocala anterioara. De aceea, de la oua nu prea se poate pleca pentru a-i adauga morfemul de genitiv plural -lor, fiind preferata forma articulata ouale (+ -lor), prin care obtinem secventa -elor si, in final, oualelor, in vreme ce oualor este stingher si straniu pentru urechea romanilor.
Asadar, substantivul "ou" are forma de plural "oua", articulat "ouale", iar la genitiv "oualor". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro