Vladimir Putin se va confrunta cu cel mai dificil an din actualul mandat de presedinte al Rusiei

Vladimir Putin se va confrunta cu cel mai dificil an din actualul mandat de presedinte al Rusiei

Oficialii de la Kremlin, inclusiv presedintele Vladimir Putin si premierul Dmitri Medvedev pun pe seama sanctiunilor, a preturilor mici la materii prime si a conflictului mocnit din Ucraina intrarea economiei Rusiei in cea mai grava recesiune de dupa 2009. Una dintre cele mai mari banci de stat, Vnesheconombank (VEB), are nevoie de o infuzie de capital de 18 miliarde de dolari, anunta Bloomberg. Conform lui Siluanov, Guvernul de la Moscova nu vrea deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, dupa ce anul acesta se va finaliza cu un deficit de 2.9 - 2,9% din PIB. Comisia de audit, echivalentul Curtii de Contui de la noi, a descoperit la agenta spatiala a Rusiei nereguli financiare grave care au provocat pierderi de 1,8 miliarde de dolari.

acum 61 luni (30 Dec 2015)

Oficialii de la Kremlin, inclusiv presedintele Vladimir Putin si premierul Dmitri Medvedev pun pe seama sanctiunilor, a preturilor mici la materii prime si a conflictului mocnit din Ucraina intrarea economiei Rusiei in cea mai grava recesiune de dupa 2009.

Anexarea Crimeii, care a atras sanctiuni din partea SUA si UE a insemnat o pierdere de 1,5% din PIB (25 miliarde euro) in 2014, a declarat premierul Medvedev.

Rusii se vor confrunta si anul viitor cu devalorizarea rublei, cresterea preturilor, reducerea subventiilor si posibile noi cresteri de taxe si impozite. In ciuda popularitatii imense de care inca se bucura Putin, instabilitatea politica este un risc real cu care se va Kremlinul in 2016.

Situatia economica este agravata de creditele neperformante aflate in portofoliile bancilor comerciale. Una dintre cele mai mari banci de stat, Vnesheconombank (VEB), are nevoie de o infuzie de capital de 18 miliarde de dolari, anunta Bloomberg. Scenariul "de risc" in care pretul petrolului se mentine in jurul a 35 de dolari pe baril va provoca o contractie a PIB de 5%, iar inflatia se va situa in intervalul 7-9%.

La un pret al petrolului de 30 de dolari, lucrurile se complica foarte mult pentru guvernul de la Moscova.

Fostul ministru al finantelor, Alexei Kudrin, care a demisionat in 2011 dupa o cearta de pomina cu presedintele de atunci, Dmitri Medvedev, considera ca economia nu se afla intr-o pozitie "foarte buna". In interviul acordat Interfax el spune ca inflatia in 2016 va depasi cu 150 puncte procentuale tinta anuntata de 6,4% si ca sunt necesare reduceri de cheltuieli pentru anumite sectoare industriale sau majorari de taxe si impozite. "Investitorii vor aprecia reintoarcerea lui Kudrin la Kremlin si o vor interpreta drept o garantie a consolidarii fiscale si implementarea unor reforme structurale importante", a declarat Tim Ash, de la casa de brokeraj Nomura din londr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro