Vladimir Putin, adevarul si Al Doilea Razboi Mondial. Justitia rusa neaga invadarea Poloniei, in 1939, de catre URSS

Vladimir Putin, adevarul si Al Doilea Razboi Mondial. Justitia rusa neaga invadarea Poloniei, in 1939, de catre URSS

Bloggerul Vladimir Luzghin, in varsta de 37 de ani, a fost condamnat de Curtea districtuala din Perm si amendat cu 200.000 de ruble pentru "reabilitarea nazismului", conform articolului 354 alineat 1 din Codul Penal al Rusiei. Putem observa cat de mult se aseamana acest gen de limbaj legat de evenimentele din 1939 atat cu retorica oficiala sovietica din acea perioada, cat si cu incercarile de astazi de a justifica anexarea Crimeii si razboiul din estul Ucrainei.

acum 54 luni (7 Sep 2016)

>

Hotararea Curtii Supreme a fost publicata pe 1 septembrie, aniversarea a 77-a a debutului invaziei Poloniei, dinspre vest, de catre Germania, cu 17 zile inainte ca trupele sovietice sa treaca frontiera sovieto-polona din est.

Bloggerul Vladimir Luzghin, in varsta de 37 de ani, a fost condamnat de Curtea districtuala din Perm si amendat cu 200.000 de ruble pentru "reabilitarea nazismului", conform articolului 354 alineat 1 din Codul Penal al Rusiei. Infractiunea propriu-zisa consta in distribuirea, pe pagina sa din reteaua de socializare rusa Vkontakte (aproximativ echivalentul rusesc al Facebook-ului), a unui text cu titlul "15 fapte despre sustinatorii lui Bandera, pe care Kremlinul le trece sub tacere". Textul original provenea de pe o pagina din Ucraina si fusese scris, dupa toate probabilitatile, de un ucrainean.

Conform Curtii Supreme a Rusiei, acest alineat constituie "negare publica a procesului de la Nuremberg si punerea in circulatie a informatiilor false cu privire la activitatile URSS in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial".

Cazul de la Perm, confirmat prin decizia Curtii Supreme, se inscrie intr-o serie de tentative ale guvernarii din Rusia de a restaura discursul sovietic despre cel de-al Doilea Razboi Mondial. In ultimii ani, s-a acordat o atentie sporita sarbatoririi zilei de 9 mai, reactualizandu-se si chiar inventandu-se noi simboluri, menite sa asigure asa-zisele "lianturi spirituale" de care are nevoie poporul rus, dupa cum a afirmat presedintele Putin in urma cu doi ani. Legea invocata de institutiile de justitie din Perm pentru a-l condamna pe Luzghin a fost adoptata tot cu doi ani in urma, in mai 2014. Cazurile de "delict de opinie" au devenit ceva banal in Rusia, de atunci, insa este pentru prima data cand este aplicata o amenda atat de mare. Pe 10 mai 2015, in cadrul unei conferinte de presa tinute impreuna cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele Vladimir Putin a aparat Pactul Ribbentro... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro