Vlad Baciu, un sculptor de sunete

Vlad Baciu, un sculptor de sunete

Orchestra Concerto a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (UNMB), dirijata impecabil de Bogdan Voda, a interpretat in prima auditie absoluta compozitia semnata de Vlad Baciu. Urmeaza studiile de licenta si doua programe de master in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (UNMB).

acum 42 luni (25 May 2016)

Orchestra Concerto a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (UNMB), dirijata impecabil de Bogdan Voda, a interpretat in prima auditie absoluta compozitia semnata de Vlad Baciu. Piesa Carmin a intregit tabloul eutopic 'ULISE - dincolo de limitele culturale', parte din conceptul festivalului, si a reusit sa sparga limitele obisnuitului.

In compozitia Carmin, Vlad Baciu suprapune influentele muzicale baroce, cu cele de tip folcloric romanesc. Carmin este descrisa de compozitor ca fiind senzatia unei culori de baza - rosu, in jurul careia graviteaza intreaga lucrare. Autorul provoaca vizual si auditiv iubitorii de muzica clasica contemporana, lasand la finalul auditiei 'o incertitudine placuta' in randul melomanilor.

Vlad Baciu construieste lucrarea muzicala pornind de la structura chimica a acidului carminic, construita pe baza formulei C22H20O13, astfel: "Plecand de la imaginea grafica a acidului carminic, am incercat sa ramific muzical intreaga lucrare". "Ulterior, vom auzi o melodie repetitiv-progresiva, ce evolueaza centrifug la toate compartimentele orchestrei", de la registrul mediu, catre extreme. Compozitorul a surprins publicul prezent prin folosirea virtuoasa a aparatului orchestral, precum si prin momentele-rupturi, pline de sensibilitate si sinceritate artistica.

Utilizand inscriptia detache, compozitorul exploateaza dimensiunea, diversitatea si complexitatea compartimentelor orchestrei. Urmeaza studiile de licenta si doua programe de master in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (UNMB). Primul program de master in compozitie clasica il finalizeaza in 2013, sub indrumarea atenta a prof. Intre timp a beneficiat de burse in Olanda, Estonia si Germania. Orchestra UNMB, ansamblul SonoMania si diverse formatii corale au ajuns apoi, sub bagheta lui. A obtinut numeroase premii la concursurile nationale si internationale, iar lucrarile lui sunt interpretate de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro