Vizitele la medic facute de pacientii cu scleroza multipla insumeaza 8,5 milioane de kilometri intr-un an. Primul studiu privind impactul acestei boli in Romania

Vizitele la medic facute de pacientii cu scleroza multipla insumeaza 8,5 milioane de kilometri intr-un an. Primul studiu privind impactul acestei boli in Romania

Prevalenta anuala este de 38,3 cazuri la suta de mii de locuitori, iar incidenta este de 4,9 cazuri la suta de mii de locuitori. Din cauza dizabilitatii, pacientii cu scleroza multipla din Romania pierd in total 2.595 de ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de circa 22 de milioane de euro - 100 de milioane de lei.

acum 48 luni (29 May 2018)

In Romania, scleroza multipla afecteaza peste 7.500 de persoane, peste 70% fiind femei.

Prevalenta anuala este de 38,3 cazuri la suta de mii de locuitori, iar incidenta este de 4,9 cazuri la suta de mii de locuitori.

Costul economic si social al bolii este de 91 de milioane de euro - circa 412 milioane de lei, potrivit aceleiasi surse.

Un pacient cu scleroza multipla traieste, in medie, cu 10 ani mai putin, comparativ cu o persoana sanatoasa, ceea ce se traduce in costuri indirecte ce includ lipsa de productivitate cauzata de dizabilitate si deces prematur, pensii de invaliditate, indemnizatiile de handicap, concediile medicale si transportul pacientului.

Doar sase orase incluse in Programul national

Nivelul estimat de acces la diagnostic si tratament conform protocoalelor terapeutice raportat la pacientii cu scleroza multipla din Romania este de 64%. Vizitele medicale facute de pacienti insumeaza 8,5 milioane de kilometri intr-un an, se mai arata in documentul citat.

Din cauza dizabilitatii, pacientii cu scleroza multipla din Romania pierd in total 2.595 de ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de circa 22 de milioane de euro - 100 de milioane de lei.

Principalele bariere in accesarea tratamentului - din perspectiva pacientilor - sunt stigmatizarea sociala asociata bolii, lipsa frecventa de pe piata a medicamentelor, lipsa interesului personalului medical fata de pacienti, accesul limitat al pacientilor la informatii, ingreunarea accesului la medicamente, lipsa comunicarii intre medici si pacienti si dificultatile de acces la sistemul de sanatate.

Studiul a fost realizat de EY Romania la solicitarea Roche Romania, anul de referinta fiind 2016. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro