Vizita lui Donald Trump in Polonia provoaca ingrijorari la Bruxelles

Vizita lui Donald Trump in Polonia provoaca ingrijorari la Bruxelles

Inainte de a merge la summitul G20 de la Hamburg din 7-8 iulie, liderul Casei Albe se va afla in Polonia timp de o zi, pentru a lua parte la o reuniune a liderilor din Europa Centrala, statele baltice si Balcani. "Cele mai multe tari (de la Summitul de la Varsovia) vad Rusia drept principala lor amenintare in materie de securitate si majoritatea sprijina puternic NATO si si-ar dori o prezenta mai mare a SUA" in zona, a afirmat Heather Conley, fost oficial in cadrul Departamentului de Stat in perioada administratiei George W.

acum 83 luni (30 Jun 2017)

Inainte de a merge la summitul G20 de la Hamburg din 7-8 iulie, liderul Casei Albe se va afla in Polonia timp de o zi, pentru a lua parte la o reuniune a liderilor din Europa Centrala, statele baltice si Balcani.

Consilierul presedintelui SUA pe probleme economice a afirmat ca Donald Trump intentioneaza sa promoveze cu aceasta ocazie exporturile de gaze naturale din Statele Unite, in contextul in care Europa Centrala si de Est se bazeaza in mare masura pe livrarile rusesti de gaze naturale. De altfel, Polonia a primit primul transport de gaz natural lichefiat din SUA luna aceasta.

Numai ca unii diplomati de la Bruxelles considera ca reuniunea din 6 iulie, ce poarta numele Summitul celor Trei Mari (intrucat statele care participa se afla la Marea Neagra, Marea Baltica si Marea Adriatica), este o incercare a Poloniei de a-si extinde influenta in afara Uniunii Europene cu care guvernul nationalist polonez a avut numeroase dispute. Agentia Reuters scrie ca cei mai multi diplomati resping importanta proiectului celor Trei Mari, organizat alaturi de Croatia, dar, in acelasi timp, se arata prudenti fata de participarea lui Trump la acest eveniment. De la sfarsitului anului 2015, cand a castigat alegerile legislative, PiS a infuriat Franta pe fondul anularii unei intelegeri privind achizitia de armament, a adus relatiile cu Germania la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu si se confrunta cu demersurile initiate de UE privind actiunile sale considerate de critici drept "inclinatii spre autoritarism". De altfel, intr-un discurs sustinut recent in parlament, premierul polonez, Beata Szydlo, a catalogat cotele UE de relocare a refugiatilor drept "o nebunie a elitelor de la Bruxelles". Profund neincrezatoare in ceea ce priveste Moscova, Polonia spera ca Donald Trump, care a caracterizat la un moment dat Alianta Nord-Atlantica drept "invechita", isi va reconfirma angajamentul fata de consolidarea prezentei militare a Aliantei in Europa de Est, intr-un semn... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro